Jedna od neizbježnih namirnica, pogotovo kad je u pitanju uskršnji doručak, zasigurno je, barem u većini kućanstava, hren.
Kad se govori o hrenu ljudi uglavnom misle na njegov korijen. To je jedan od najjačih prirodnih lijekova na svijetu koji sadrži nevjerojatna ljekovita svojstva i ljudi ga koriste već stoljećima. Međutim malo tko zna da su i mladi listovi hrena puni karotena i klorofila, te sadrže zavidnu količinu minerala kalija, kalcija, fosfora, sumpora, magnezija, klora.
Brojne dobrobiti
Hren smatraju zaštitinikom od prehlada i drugih sezonskih bolesti, a prirodni je antibiotik i konzervans jer dokazano sprečava razmnožavanje bakterija. Također, ukoliko želite napraviti proljetnu detoksikaciju on potiče čišćenje jetre, kao i izbacivanje štetnih tvari iz organizma. Konzumacija hrena znatno popravlja pamćenje, otapa masne naslage s kojima se bori godinama, ubrzava metabolizam, štiti od raka deset puta jače od brokule i potiče razvoj dobrih bakterija u trbuhu. Ovaj čudesni korijen je i čuvar srca koji potiče cirkulaciju, čisti krvne žile te prevenira kardiovaskularne bolesti čime ujedno smanjuje visoki krvni tlak.
Štiti od raka
Kažu da hren može deset puta bolje zaštititi od raka nego brokula, a ona je poznata po snažnom antikancerogenom djelovanju. Hren je bogat glikozidima koji potiču rad jetre i na taj način poboljšavaju čišćenje organizma od kancerogenih tvari. Samo jedan gram svježeg, naribanog hrena na dan dovoljno je da bi se spriječilo napredovanje raka jednjaka, jetre, tankog i debelog crijeva te mokracnog mjehura. Također sadrži niazimicin, spoj koji suzbija razvoj stanica raka.
FOTO Arhiva