Pojedini stručnjaci tvrde kako određene vrste mesa mogu potencijalno doprinijeti debljanju, naravno, kad govorimo o pretjeranoj konzumaciji.
Crveno meso, iako je odličan izvor makro i mirkonutrijenata poput željeza i proteina, prekomjerna konzumacija, posebno masnih komada, može loše utjecati na zdravlje. Masni komadi crvenog mesa, poput odrezaka ribeye ili T-bone i mljevene govedine s visokim sadržajem masti, mogu potaknuti upale i debljanje kada se konzumiraju u velikim količinama, piše klik.hr
Hrana kao što su kobasice, slanine, hrenovke i slične delikatese, često obiluju zasićenim mastima, natrijem i aditivima poput konzervansa i nitrata. Ovi sastojci mogu doprinijeti kroničnim upalama u tijelu. Prerađeno meso također sadrži visok broj kalorija i soli, što može rezultirati debljanjem i povećanim krvnim tlakom.
Meso proizvedeno konvencionalnim metodama uzgoja često uključuje upotrebu antibiotika, hormona i neadekvatne uvjete za stoku. Ovi čimbenici mogu rezultirati mesom koje sadrži rezidualne antibiotike i hormone, što može narušiti prirodnu hormonsku ravnotežu tijela i doprinijeti upalama. Osim toga, neravnoteža omega-6 i omega-3 masnih kiselina u takvom mesu može dodatno potaknuti upale u tijelu.
O glavnom uzroku debljanja, odnosno kalorijskom suficitu, više pročitajte OVDJE.
FOTO ilustracija