Ogrjevno drvo koje najduže gori ujedno je i ono koje daje najviše topline, a to su prije svega tvrde vrste drva. Njihova gustoća omogućuje sporije izgaranje i dugotrajan žar, što znači rjeđe dodavanje drva u peć ili kamin i stabilniju toplinu u prostoru. Upravo zbog toga smatraju se najisplativijim izborom za grijanje tijekom cijele sezone, piše dom&dizajn.
Među drvenim vrstama posebno se ističu hrast, grab i jasen. Hrast gori vrlo sporo i ravnomjerno, stvara snažan žar i dugo zadržava toplinu, dok grab daje iznimno visoku energetsku vrijednost i vrlo dugo tinja. Jasen se lako pali, ali pritom zadržava karakteristike dugotrajnog gorenja, zbog čega je često omiljen izbor za kućna ložišta.
Za razliku od tvrdih drva, srednje tvrde i meke vrste, poput breze, johe ili bora, brže sagorijevaju i daju kraće, ali intenzivnije plamenove. Takva drva prikladna su za brzo zagrijavanje prostora ili potpalu, no nisu idealna ako se želi dugotrajno i ekonomično grijanje. Zbog bržeg izgaranja zahtijevaju češće loženje i veću potrošnju.
Osim same vrste drva, ključnu ulogu u duljini gorenja ima i njegova suhoća. Dobro osušeno drvo s niskim udjelom vlage gori sporije, ravnomjernije i uz znatno veći toplinski učinak. Vlažno drvo troši dio energije na isparavanje vode, slabije grije i stvara više dima i naslaga u dimnjaku.
FOTO ilustracija