MISLI NA ZDRAVLJE

Ovo popularno povrće snižava kolesterol i čisti organizam od otrova

Iako vrlo popularan i ukusan, patidžan je i jako ljekovit. Ovo se ljubičasto povrće priprema se na bezbroj načina, cvjeta od početka ljeta i plod može narasti i preko jednog kilograma. Plod je prepun sjemenki kojih može biti do 400, a patlidžan se iz sjemena sije u rano proljeće nakon čega se stavlja u staklenik ili drugi grijani prostor jer voli toplu kilmu i najbolje mu odgovara temperatura od 25 do 30 stupnjeva.

Ono najvažnije, patlidžan u sebi sadrži nutritivno blago. U njemu su vlakna, bjelančevine, masti, ugljikohidrati, vitamini C i B, provitamin A, kalij i karotenoidi. Zbog svojih bogatih svojstva, pospješuje izlučivanje žuči, normalizira rad jetre, snižava kolesterol, pospješuje rad crijeva i čisti organizam od otrova. Također, dobar je nakon tretmana antibioticima, jača vid i kosu te je koristan za imunitet. Djeluje i na smanjenje šećera u krvi i sprječava bolesti srca i krvnih žila.

Mnoge muči njegova gorčina pa je najbolje oguliti mu koru, narezati ga na ploške, posliti i ostaviti oko pola sata, kaže Savković u svojoj Enciklopediji. Listovi patlidžana koriste se kao oblog koji hladi i ublažava upale, no mogu se koristiti i za čaj.

FOTO Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

MISLI NA ZDRAVLJE

Povrće koje mnogi ne žele jesti ima snažno antikancerogeno djelovanje! Kilogram košta manje od dva eura…

MISLI NA ZDRAVLJE

Presanete li ga piti snizit ćete kolesterol: Evo o kojem je piću riječ

UDRUGA UMIROVLJENIKA OPĆINE VIRJE

Jakob Horvatić izabran za novog predsjednika