Postoje namirnice koje dokazano imaju antikancerogena svojstva. Standardna preporuka za zdravlje uvijek je unos svježeg voća i povrća bogatog beta-karotenima i vitaminima, smanjenje konzumacije alkohola, izbjegavanje pušenja i sunčanja bez zaštite. Vitamini A, C i E snažni su antioksidansi koji eliminiraju učinke slobodnih radikala koji nastaju u tijelu tijekom kemijskih procesa.
Određene vrste povrća posebno su zdrave i imaju jaka antikancerogena svojstva.
Kupusnjače poput brokule, kupusa, kelja i cvjetače sadrže jake antikancerogene molekule i sprečavaju da se kancerozne stanice razviju u zloćudne tumore. Tu su naravno i luk i češnjak s jakim protuupalnim učinkom koji dokazano mogu smanjiti rizik od raka bubrega i prostate. Povrće bogato karotenoidima poput mrkve, krumpira i cikle sadrži vitamin A i likopen za koje se dokazano zna da inhibiraju razvoj stanica nekoliko oblika raka. Lutein, likopen, fitogen i kantaksantin jačaju imunosni sustav i povećavaju njegovu sposobnost da se obrani od kanceroznih stanica, piše Živim.
FOTO Podravski list