Kada mraz prvi put dotakne vrt, neko povrće stvarno dobije bolji okus. Prirodna reakcija biljaka na hladnoću uključuje pretvaranje škroba u šećer kako bi se zaštitile od smrzavanja, a to pojačava njihovu prirodnu slatkoću i smanjuje gorčinu. Mrkva koja ostane u zemlji postaje primjetno slađa jer hladnoća pokreće procese koji naglašavaju njezin prirodni slatkasti okus. Pastrnjak nakon nekoliko hladnih noći razvija bogat, nježno sladak i aromatičan karakter koji ga čini odličnim za pečenje i variva. Cikla i repa, ostavljene u tlu, postaju dubljeg i slađeg okusa te gube dio svoje zemljanosti, piše agroklub.
Lisnato povrće i kupusnjače jednako dobro reagiraju na mraz. Kelj, raštika, prokulice i zimske salate nakon mraza postaju nježnije i slađe jer hladnoća smanjuje njihovu prirodnu gorčinu. Poriluk i čičoka također postaju blažeg i ugodnijeg okusa. Umjesto da mraz označi kraj sezone, on mnogim kulturama donese trenutak najbolje arome, kada zemlja i hladnoća zajedno stvaraju povrće najpunijeg i najukusnijeg zimskog profila.
FOTO ilustracija