Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ovo su koprivničke gimnazijalke Iva i Klara koje su briljirale na državnoj maturi

Maturantice i buduće studentice Klara Šerbetar i Iva Šimek samo su djelić izvrsnosti koprivničke Gimnazije Fran Galović, čiji su učenici i učenice i ove godine briljirali na državnoj maturi, ali i upisima u fakultete. 

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Naime, koprivnički su gimnazijalci obavezne ispite položili s 94 posto prolaznosti, a pravo upisa na višu razinu obrazovanja steklo je 93 posto maturanta čime je, kako navodi ravnatelj Vjekoslav Robotić, u potpunosti opravdana misija škole kao najbolje pripreme za tercijarno obrazovanje i život.

Učenica Klara Šerbetar napisala je ispit iz matematike na A razini sa 100 posto uspješnosti, što je najbolji rezultat u Hrvatskoj (od 28.451 pristupnika) te je s odličnim uspjehom položila i hrvatski jezik, engleski jezik, fiziku i informatiku – dodaje Robotić i navodi da je učenik Dominik Nemčić riješio ispit iz engleskog jezika sa 100 posto uspješnosti.

– Iskreno, nisam se ništa posebno pripremala za državnu maturu, pripremala sam se tijekom cijelog školovanja – rekla je Klara koja je rasturila matematiku, ali i priznala da je ipak nešto „radila“.

Klara i Iva

– Imala sam neke skripte i ispite s ranijih državnih matura pa sam se pripremala prema njima. Međutim, tijekom školovanja išla sam na razna matematička natjecanja, bila dosta uspješna. To mi je sigurno pomoglo – kaže ona.

Klara je uspješno od prve upisala FER, a zanimaju je informatika, programiranje i slični programi. Nađe Klara vremena i za „hobije“.

– Treniram košarku i vjerujem da ću nastaviti i u Zagrebu, ne znam još za koji klub, ali sigurno ne viši rang iako mogu, sve kako ne bi trpjelo školovanje – navodi ona, a njena prijateljica od trećeg osnovne Iva Šimek dodaje kako se i ona nada da će u Zagrebu moći nastaviti trenirati odbojku.

Učenica Iva Šimek svih je šest ispita državne mature: hrvatski jezik, engleski jezik, matematiku, kemiju, biologiju i fiziku položila s odličnim uspjehom. Među najuspješnijim učenicima treba istaknuti i učenike Mihovila Mađerića (petorangirani od svih pristupnika iz informatike) i Lovru Klobučara koji su sve ispite položili s odličnim uspjehom.

– Stvarno sam imala lijepo iskustvo u Gimnaziji, profesori su pristupačni i stručni, ako vide da si zainteresiran i da želiš naučiti, onda nema nikakvih prepreka – navodi Iva i dodaje kako ni ona nije imala specijalne pripreme za odličan uspjeh u svim predmetima mature koje je polagala.

– Gledala sam online predavanja i informacije studenata PMF-a koje su pripremili za buduće studente i to je to – ističe.

No, ona je dvojila upisati medicinu ili farmaciju. Na kraju…

– Presudila je farmacija, zanima me to područje, posebno kemija. Ukaže li se prilika za usavršavanje tijekom studija u inozemstvu, zašto ne – dodaje.

Riječi hvale za Klaru i Ivu, ali i ostale gimnazijalce, imao je i ravnatelj.

– Nakon objave i analize konačnih rezultata ispita Državne mature provedenih u ljetnom roku 2022. godine možemo zaključiti da su usprkos korona-krizi, hibridnoj nastavi i svim preživjelim otegotnim okolnostima koprivnički gimnazijalci izvrsno okrunili svoj četverogodišnji predani rad i uspješno završili gimnazijsko obrazovanje – ističe Robotić i dodaje da su rezultati iznadprosječni što pozicionira Gimnaziju među najuspješnije srednje škole u RH.

Gimnazijski su se maturanti temeljem rezultata Državne mature pozicionirali na rang-listama na prva mjesta na 58 studijskih programa u Hrvatskoj te na druga mjesta na 42 studijska programa, otkriva Robotić. – Prvoplasirani su na rang-listama studijskih programa na FER-u Zagreb, PMF-u Zagreb, Fakultetu strojarstva i brodogradnje Zagreb, Rudarsko-geološko naftnom fakultetu Zagreb, Ekonomskom fakultetu Rijeka, Filozofskom fakultetu Zagreb, Fakultetu kemijskog inženjerstva Zagreb, PMF-u Split, Tehničkom veleučilištu Zagreb, Sveučilištu Sjever, Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, FOI-u Varaždin, Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, Filozofskom fakultetu Osijek, Agronomskom fakultetu Zagreb, Sveučilištu u Rijeci, Sveučilištu u Zadru, Sveučilištu u Puli i dr.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

lokomotiva pala u vječitom derbiju

Bravo! Šampanjac se može staviti na hlađenje, pehar se nakon dvije godine vraća u Koprivnicu

Al' se danas dobro jelo baš

FOTO Bregovska pita uoči današnje manifestacije čuvala se pod tri ključa

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

U TEŠKOJ PROMETNOJ NESREĆI OZLIJEĐENE DVIJE OSOBE

FOTO/VIDEO: Mladi vozač kombija izazvao težak frontalni sudar Audija i Škode

DINO, MARIO I GORdan OTKRILI SU NAM DETALJE

VIDEO Na zgradi HEP-a sutra će osvanuti impresivan grafit

DOJAVA O POŽARU U TRGOVAČKOM CENTRU

UPRAVO Panika u Eurospinu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati