Ukusna, ali ne previše popularna rotkvica može pomoći kod liječenja mnogih bolesti. Ovo jeftino povrće ima moć obnavljanja tkiva kože jer potpomaže učinkovitost određenih enzima u proizvodnji kolagena, pospješuje probavu, izbacuje toksine iz organizma i bori se protiv želučanih problema, a također pomaže jetri u pravilnom funkcioniranju. Pored toga, ima jaka protuupalna svojstva pa tako može izliječiti upalu sinusa. Korijenje rotkvice je jestivo i prepuna je vitamina C i brojnih antioksidansa kao i hrpe hranjivih tvari koje odlično utječu na ogranizam.
No, rotkvica je i dobar laksativ, a vlakna koja u sebi sadrži dobra su i za apsorpciju lošeg kolesterola i zasićenih masti koje se nalaze u gomili prerađene hrane. Uklopiti rotkvicu u svoju prehranu svakako je dobra odluka. Ovo povrće prava je eksplozija vitamina i minerala tako da ju nemojte jesti samo u vrijeme blagdana. Zovu ju i malom riznicom zdravlja, a postoji i izraz da liječnici mogu odmarati kad je sezona rotkvice. Zbog svojih povoljnih diuretičkih svojstava rotkvica pomaže i kod poremećaja urinarnog trakta.
Mnogi rade grešku i bacaju lišće rotkvice iako ono obiluje zdravljem. Bogato je željezom tako da je dobro za osobe koje su anemične i pate od umora kao i svih ostalih posljedica niske razine željeza. Nutritivne dobrobiti rotkvice su također odlične obzirom da na 100 grama ima samo 16 kalorija, a od mikronutrijenata sadrži i kalij, mangan vitamine B6, K, A i bakar.
Rotkvice se uglavnom jedu sirove, a trudnicama se savjetuje da ne jedu hranu koja nije skuhana odnosno termički obrađena. Međutim, što se tiče rotkvica trudnice ih mogu konzumirati, ali uz određenu dozu opreza. Ovo povrće treba jako dobro oprati obzirom da raste u zemlji pa je podložnija nekim bakterijama, a čak se savjetuje i guljenje kore dok je svakako najsigurniji način jesti termički obrađenu rotkvicu.
FOTO Podravski list