Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ovogodišnja berba u Podravini je vrhunska: Prinos je pristojan, a  šećeri su sjajni!

Vinogradari i vinari ove jeseni trljaju ruke jer će, kako izgleda, u svojim podrumima proizvesti vrhunska vina, budući da je sirovina odnosno grožđe ove godine upravo takve kvalitete. Dakle, suša vinogradima, osim možda nešto manjeg prinosa, ali zanemarivo, nije stvorila nikakve probleme već naprotiv, svi pokazatelji su ovdje i kažu da bi berba 2022. mogla ući u povijest kao vrhunska.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Ova je godina bila idealna. Na kraju su prinosi korektni, dok bi kvaliteta trebala biti vrhunska, kao i dosad. Imali smo berbu na oko 53 nasada ranijih sorti: chardonnay, portugizac i sauvignon te rajnski rizling – rekao je za Podravski Tomislav Stručić iz poznate ludbreške vinarije, nadodavši kako ništa slabije rezultate nemaju ni s graševinom, čija je berba bila na rasporedu prošli tjedan.

Berba kod Matočecovih

– Tu su prinosi bili oko kilogram i pol po trsu, a i šećer je u nekoj srednjoj vrijednosti, odnosno očekivani standard – zaključuje Stručić.

Marijan Matočec, poznati vinogradar iz Đurđevca, pobrao je rane sorte grožđa u svom vinogradu te ističe kako se suša nije značajnije odrazila na parametre i urod.

– Zadovoljni smo kvalitetom. Sivi pinot imao je 21,5 posto šećera, chardonnay 21, sauvignon 19 i žuti muškat 18 posto šećera, a zasad smo pobrali i malo graševine koja prema prvim pokazateljima ima 18 posto šećera. Visoko kvalitetne sorte imaju blagi pad s urodom zbog suše, no ipak možemo biti zadovoljni količinama – kaže Marijan Matočec.     

Tomislav Stručić

I Božo Divjačko, također poznati vinogradar iz Đurđevca, obavio je berbu sivog pinota, chardonnaya i žutog muškata. I on je zadovoljan parametrima i sladorom.

– Sivi pinot sa sladorom je na 17, chardonnay na 18, a žuti muškat na 16 posto. Suša se neznatno odrazila na količinu uroda, ali kvaliteta je i dalje neupitna. Nadam se da će i graševina koju planiram brati tijekom ovog tjedna imati dobre parametre – kaže Božo Divjačko.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI