Održavanje zdravih razina kolesterola ključno je za dugovječnost i zdravlje srca. Dok mnogi posežu za lijekovima, priroda nam nudi učinkovita rješenja.
Superhrana za zdravlje srca
Jabuka je bogata pektinom, vrstom topljivih vlakana koja pomažu u smanjenju lošeg (LDL) kolesterola. Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija jabuka može značajno poboljšati lipidni profil i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Osim toga, jabuke sadrže polifenole – moćne antioksidanse koji djeluju protuupalno i pomažu u zaštiti arterija. Najveća koncentracija ovih korisnih spojeva nalazi se u kori jabuke, stoga je preporučljivo konzumirati ih neoguljene.
Znanstvena istraživanja
Prema istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, osobe koje su svakodnevno jele jabuku imale su niže razine LDL kolesterola u usporedbi s onima koje nisu uključile ovu voćku u prehranu. Stručnjaci ističu da vlakna u jabukama vežu kolesterol u probavnom sustavu, sprječavajući njegovu apsorpciju u krvotok.
Jabuku možete konzumirati na razne načine:
- Svježu kao međuobrok
- U smoothieju s drugim voćem
- U salatama za dodatnu hrskavost
- Kuhanu s cimetom kao zdravi desert
Dodatne prednosti
Osim što snižava kolesterol, jabuka poboljšava probavu, jača imunitet i pomaže u regulaciji tjelesne težine. S obzirom na bogatstvo hranjivih sastojaka, predstavlja savršen dodatak uravnoteženoj prehrani.
FOTO ilustracija