Ljubitelji čokolade, imamo dobre vijesti za vas! Nedavna znanstvena istraživanja pokazuju da određene vrste čokolade mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola u krvi. No, ne govorimo o bilo kojoj čokoladi, već o tamnoj čokoladi bogatoj kakao flavonoidima.
Kako čokolada utječe na kolesterol?
Tamna čokolada s visokim udjelom kakaa sadrži moćne antioksidanse poznate kao flavonoidi. Ovi prirodni spojevi pomažu u poboljšanju funkcije krvnih žila, smanjenju upalnih procesa i regulaciji razine “lošeg” LDL kolesterola. Istovremeno, tamna čokolada može povećati razinu “dobrog” HDL kolesterola, koji pomaže u uklanjanju suvišnog LDL-a iz krvotoka. Konzumacija tamne čokolade s najmanje 70 posto kakaa tijekom nekoliko tjedana može dovesti do značajnog smanjenja ukupne razine kolesterola. Studije pokazuju da polifenoli prisutni u kakau djeluju na metabolizam lipida i poboljšavaju zdravlje srca.
Koju čokoladu odabrati?
Za postizanje najboljih rezultata, preporučuje se konzumacija tamne čokolade s minimalno 70 posto kakaa, bez dodanih rafiniranih šećera i nezdravih masti. Preporučuje se umjerena konzumacija, otprilike 20-30 grama dnevno.
FOTO ilustracija