Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ODŠTETA

Ozlijedio se u vlaku, proganjale ga noćne more: HŽ mu dužan platiti 5200 eura naknade

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Hrvatske željeznice, točnije HŽ Putnički prijevoz, dužne su putniku iz Križevaca koji se ozlijedio tijekom vožnje vlakom isplatiti odštetu u ukupnom iznosu većem od pet tisuća eura s parničnim troškovima. Tako glasi presuda u parničnom postupku koji se vodio na Općinskom sudu u Bjelovaru, Stalna služba Križevci zbog nesreće koja se dogodila još 23. listopada 2018. godine u mjestu Potočec kraj Gradeca.

Tog je dana Križevčanin bio putnik u vlaku koji je prometovao na relaciji Zagreb – Križevci, a u 13.40 sati dogodila se prometna nesreća. Putnički vlak tada je, stoji u presudi, naletio na teretno vozilo, a najgore od svih prošao je upravo Križevčanin. On je opisao da se nalazio u prvom vagonu vlaka, a u nesreći je zadobio tjelesne ozljede u obliku kontuzije gornjeg dijela torza, krvni podljev na prednjoj desnoj strani toraksa, pri čemu mu je izbijen zrak iz pluća te je pretrpio kratkotrajno gušenje.

Zbog ozljede je imao ubrzano i kratko disanje u trajanju od pet dana, dobio je i upalu pluća, a zbog bolesti prsnog koša i reakcije na stres podvrgnuo se brojnim specijalističkim pregledima. Na kraju je završio i kod psihijatra i to zbog problema sa spavanjem i održavanjem dugotrajnog sna kao posljedice noćnih mora i strahova koji su uslijedili nakon nesreće. Razvio je i akutnu stresnu reakciju, ima anksiozne epizode s povremenim epizodama disocijativnosti i stalnu bol u prsima prilikom pomicanja, a zbog zadobivenih je ozljeda više od mjesec dana morao biti na bolovanju.

U odgovoru na tužbu HŽ Putnički prijevoz nije osporio štetni događaj, no osporio je svoju odgovornost za nastalu štetu Križevčaninu, kao i visinu tužbenog zahtjeva. I to zato što je krivac za nesreću bio vozač kamiona s prikolicom koji je pokušao proletjeti prije vlaka na prijelazu bez rampe, ali osiguranim svjetlosnim i zvučnim signalima. Iako je vještak utvrdio da je strojovođi bilo nemoguće izbjeći sudar s kamionom, sud je u cijelosti usvojio odštetni zahtjev Križevčanina.

HŽ Putnički prijevoz tako ozlijeđenom putniku na ime naknade neimovinske štete mora isplatiti iznos od 1327 eura s kamatama. Na ime naknade imovinske štete dužan mu je isplatiti 359 eura zbog izgubljene zarade te iznos od 2,66 eura za putnu kartu, sve također s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom. No, to nije sve! HŽ Putnički prijevoz Križevčaninu mora nadoknaditi i prouzročene parničke troškove, naravno zajedno s kamatom, a oni uopće nisu niski i iznose 3512 eura. Na kraju, ispada da će državno poduzeće ova nesreća koštati nešto više od 5200 eura.

FOTO: Podravski list/ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

RADOVI NA POTHODNIKU

Dio Zagrebačke se 4. ožujka zatvara za sav promet. Ovo su obilazni pravci

Pola godine nakon poplava, stvari se ne miču s mrtve točke

Općinama isplaćena milostinja, poljoprivrednicima skoro ništa. Nasip će biti gotov za 10 godina

DRSKA KRAĐA USRED BIJELOG DANA

VIDEO Bračni par Vrbanić jedna obična šetnja koštala je nekoliko tisuća eura

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad dvojicom lopova

Priključili se plastičnim crijevom na cjevovod i krali plinski kondenzat

OMILJENO MJESTO OVOG UMIROVLJENIKA SU GORICE U KOZAREVCU

VIDEO Franjo (83): “Orežem dva reda loze pa na gemišt, a ženi složim bambus!”

RADOVI U KLOŠTRU PODRAVSKOM IDU JAKO DOBRO

Plan je da tržnica proradi kroz godinu dana

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati