Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
SAVJETI

Paprika u vrtu ne podnosi ove četiri biljke. Zbog njih bi urod mogao propasti

Ukoliko u vrtu želite imati bogat urod zdravih paprika, postoje četiri biljke koje nikakve ne smijete pokraj njih posaditi. Mogu im prenijeti bolesti te iz zemlje izvući sve ono dobro što joj treba za rast i razvoj.

Krumpir

Sve štetočine koje napadaju krumpir, vole rajčice i paprike. Zato se ne preporučuje da se krumpir sadi u blizini paprika. Osim štetočina, donijet će im i razne bolesti.

Kupus

Paprika voli blago kiselo zemljište, dok kupusu odgovara alkalno. Obje biljke negativno utječu jedna na drugu.

Komorač

Jednostavno ne voli nikog u blizini. Njegov korijen ispušta specifičnu kemikaliju koja šteti svim susjednim biljkama.

Mrkva

Svojim mirisom tjera štetočine, ali mrkva loše utječe na formiranje plodova. Kod nekih sorti paprike, zbog blizine mrkve dolazi do potpunog propadanja uroda, piše Agrosavjet.

Paprika je biljka dosta osjetljiva na ostalo povrće koje raste u njenoj blizini tako da to dosta može utjecati na njen urod. Dobrim izborom susjeda možete osigurati zdravu biljku s dobrim prinosom, a istovremeno uzgajati još biljaka. To je dosta važno jer biljke se međusobno štite od štetnika i bolesti te pospješuju jedna drugoj rast, ali i okus plodova.

Prvi na popisu su češnjak i crveni luk, a osim što su dobri susjedi ove kulture su odlične za pripremanje otopina koje djeluju kao zaštitna sredstva i biostimulatori. Oni iskusni vrtlari znaju za dobrobiti uzgoja ljekovitog, ukrasnog i začinskog bilja na papriku, a prednost daju bosiljku, nevenu, dragoljubu, petunijama, korijandru, peršinu, luku vlašcu, kamilici, mažuranu, origanu, timijanu, koprivi, maslačku.

Bosiljak mirisom tjera komarce i muhe, a kad je pored ljutih paprika, djeluje na okus i aromu ploda, jer postaju intenzivniji. Korijandar pak privlači korisne insekte, poput bubamara i štiti od lisnih ušiju.. piše Agroklub.com Od povrća se kraj paprike sad sade rotkvice, špinat, zelena salata i mrkva koja svojim mirisom odbija štetnike dok u stakleniku dobro rastu pored rajčica i patlidžana. Razlika je što rajčica traži češća provjetravanja, pazite na razmak, osigurajte dovoljno zalijevanja i dobru prihranu.

Svakako treba voditi računa i o međusobnoj udaljenosti jer će pregust usjev na paprike djelovati loše, umanjiti prinos, stvoriti uvjete za pojavu bolesti i napad štetnika.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DOSTAVILE KOMUNALCU 18 KILOGRAMA

Članice KUD-a Srce nastavljaju prikupljati plastične čepove u humanitarne svrhe

JUBILEJ

FOTO Udruga žena Otočka proslavila 10. rođendan

IZLOŽBA U FERDINANDOVCU

FOTO Uzgajivači konja predstavili svoja grla i zaprege

INVESTICIJA VRIJEDNA 130.000 EURA

FOTO Park u Goli dobio amfiteatar, dječje igralište i boćalište

U GRADSKOJ KNJIŽNICI ĐURĐEVAC

FOTO Zdravko Seleš predstavio nagrađenu zbirku poezije

SLAVI SE KRAJ SREDNJOŠKOLSKOG OBRAZOVANJA

FOTO/VIDEO Maturantsko ludilo diljem Podravine i Prigorja


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati