Jod je vrlo jak antiseptik koji je u stanju uništiti razne bakterije, gljivice i druge uzročnike infekcija i upala kod ljudi. No, ljudi ga već godinama primjenjuju da bi uspješno izliječili i svoje biljke od raznih bolesti, piše Kuhinja i zdravlje.
PLAMENJAČA
Da bi spriječili plamenjaču na rajčici potrebno je napraviti sljedeću tekućinu: 9 litara vode pomiješajte sa litrom sirutke i dodajte još 2 ml farmaceutskog joda (5%-tna otopina). Nakon 12 do 14 dana od presađivanja biljke u zemljište, prskajte je ovom tekućinom i nastavite redovno prskanje svakih 10 do 12 dana.
Pepelnica
Tekućina na bazi joda odlično suzbija pepelnicu koja izjeda biljku sporije, ali zato ne i bezopasnije. Od pepelnice najčešće obolijevaju krastavci, tikvice i bundeve.
Ukoliko primijetite prve znakove ove bolesti počnite tretirati usjeve s tekućinom 9 litara vode, 1 l sirtuke, 1 ml joda), ponavljajući postupak svakih 5 do 7 dana. Budete li uporni, možete se u potpunosti osloboditi ove bolesti. Čak i ako nema znakova pepelnice, prskajte krastavce ovom tekućinom svakih 10 do 12 dana.
Krastavci
Napravite tekućinu od 10 litara vode i 1 ml farmaceutskog joda pa njime tretirajte korijen krastavca i spriječite truljenje koje je neizbježno tokom vrućeg i kišnog perioda. Svaki grm krastavca polijte litrom ove tekućine, možete tretirati njime i tikvice, s tim što možete na 10 l vode dodati čak 5 ml joda.
Kupus
Kupus voli jod, a da bi kupus bio zdrav zalijevajte ga tekućinom od 10 l vode u koju ste dodali 2 ml joda. Svaku biljku zalijte sa 1 litrom tekućine.
Jabuke
Od truleži možete zaštiti i jabuke ako ih isprskate tekućinom spravljenom od 10 l vode i 10 ml joda. Prska se list i plod i to 10 dana prije berbe.
Moglo bi vas zanimati…
FOTO ilustracija