Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
OVAJ MJESEC SLAVI 12 GODINA

Park Mura-Drava prvi je takav u Hrvatskoj

Regionalni park Mura-Drava ovaj mjesec slavi 12 godina postojanja. Uredbom Vlade o osnivanju Parka u Hrvatskoj proglašeno je prvo zaštićeno područje u toj kategoriji. Ovaj prvi proglašeni regionalni park prostire se na površini većoj od 87.000 hektara, a proteže se kroz pet hrvatskih županija, među kojima je i Varaždinska te Koprivničko-križevačka županija.

Povodom 12. rođendana, Javna ustanova Priroda Varaždinske županije s ostalim županijskim javnim ustanovama u Posjetiteljskom centru „Podravlje” u Osijeku predstavila je svoje dosadašnje aktivnosti vezane uz Regionalni park Mura – Drava. Ove ustanove zajednički su provele niz projekata financiranih iz fondova Europske unije, a samo neki od njih su Tri rijeke = Jedan cilj, Drava Life, coppMDD, Riverside, LifelineMDD. U upravljanju Regionalnim parkom prisutno je sve više izazova, o čemu je u Osijeku također bilo riječi. Utjecaj čovjeka na prirodu je velik, vrlo često i negativan.

 – Prisutnost nelegalne gradnje i nelegalnog odlaganja otpada, zagađenja vode, tla i zraka, utjecaj pesticida, ponekad i neregulirana sječa šuma i vodno-gospodarski zahvati uređenja vodotoka, samo su neki od izazova. Negativnim djelovanjem čovjeka na prirodna staništa smanjuje se i bogatstvo vrsta flore i faune, mnoge su vrste gotovo nestale ili su se njihove populacije znatno smanjile – navela je Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije. 

FOTO: Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI