Pojedine namirnice mogu poboljšati kognitivne sposobnosti pa čak i smanjiti rizik od depresije ili njezine simptome.
Kelj i ostalo zeleno povrće
Kelj i ostala “zelenjava” poput špinata, dokazano usporavaju kognitivni pad i pozitivno utječu na zdravlje mozga. Ove namirnice poboljšavaju responzivnost, raspoloženje , kognitivne sposobnosti i naravno pamćenje.
Tamna čokolada
Iako se smatra slasticom, ona prava tamna čokolada ima gomilu prednosti za zdravlje. Bogata je vlaknima, antioksidansima, željezom i magnezijem. Također poboljšava funkcije mozga. Preventivno djeluje na bolesti živčanog sustava i kognitivni pad.
Riba
Riba poput tune, plave i lososa bogata je omega-3 masnim kiselinama izrazito važnima za zdravlje, ali i s brojnim prednostima kad je u pitanju mozak i mentalno zdravlje.
Orašasti plodovi
Dokazano je da orašasti plodovi poput pistacija, oraha ili kikirikija smanjuju rizik od depresije. Dnevna komzumacija šake orašastih plodova smanjuje rizik od depresije čak 17 posto, ali pozitivno utječe na pamćenje pa čak i protok krvi.
Bobice
Maline, borovnice, kupine i ostalo bobičasto voće mogu poboljšati pamćenje i usporiti kognitivni pad.
FOTO Podravski list