Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Pet stvari koje trebate znati o zimskim gumama prije kupnje

Sezona zimskih uvjeta na cesti samo što nije počela – pripremite se na vrijeme kupovinom odgovarajućih zimskih guma.

U nastavku vas čeka sve što trebate znati kako biste pronašli najbolje zimske gume za svoje vozilo. Također, saznajte kako se pravilno brinuti o njima kako bi u dobrom stanju dočekale iduću sezonu.

1.   Zimske gume skraćuju zaustavni put za čak 11 metara

U Hrvatskoj je korištenje zimske opreme na zimskim dionicama obavezno od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Radi se o razdoblju kada se mijenjaju zimske gume, a iako zakon tijekom tog vremena dopušta korištenje ljetnih autoguma u kombinaciji s lancima, zimske gume daleko su bolja opcija. Evo i zašto.

Zimske gume koristimo tijekom hladnijih mjeseci zbog veće količine padalina u kombinaciji s niskim temperaturama. Naime, zimska guma ima veći sadržaj prirodne gume, silicijeva dioksida i drugih sastojaka. To zimske gume čini fleksibilnijim od ljetnih i cjelogodišnjih te one bolje prianjaju uz kolnik.

Ova razlika dolazi do izražaja već pri 7°C kada ljetna guma gubi elastičnost i bitno se smanjuje njezina mogućnost prianjanja uz površinu. To pak znači kako je zaustavni put vozila značajno duži – automobil s ljetnim gumama pri brzini od 60 km/h zaustavit će se nakon 55 metara, dok je automobilu sa zimskim gumama zaustavni put kraći za čak 11 metara. Ne smijemo zanemariti ni to kako zimske gume imaju pet puta više odvodnih kanala i veću dubinu profila od ljetnih guma. Zbog toga lakše i brže izbacuju snijeg, bljuzgu i vodu pa je manja vjerojatnost da će doći do proklizavanja vozila.

2.  Zimske gume moraju odgovarati specifikacijama vašeg vozila

Informaciju o tome kakve zimske gume trebate montirati na svoje vozilo potražite u prometnoj knjižici vozila.

Primjerice, evo što znači kada za auto trebaju gume s oznakama 225/50 R17.

Brojka 225 odnosi se na širinu gume u milimetrima, dok broj nakon toga označava širinu gume u postocima – u ovom slučaju to je 50 posto od širine gume. Zadnji broj je promjer gume izražen u inčima, a često ćete naići i na izraz coli.

Osim ovih oznaka, pronaći ćete i broj koji označava maksimalnu nosivost po gumi te slovo koje označava maksimalnu brzinu gume, npr. S do 180 km, T do 190 km, H do 210 km…

Izvor fotografije: Freepik

3.  Istrošene zimske gume zamijenite na vrijeme

Na gumama postoji nekoliko pokazatelja koji će vam reći kada je vrijeme za kupovinu novih, a to su dubina profila i markeri istrošenosti.

Kako biste izmjerili dubinu profila gume, trebat će vam mjerač koji možete nabaviti u trgovinama autoopremom.

Minimalna propisana dubina profila za zimske gume iznosi 4 mm. Kada je tek kupite, zimska guma obično ima dubinu profila između 8 i 10 mm, a koliko će joj trebati da dođe do 4 mm ovisi o vašem stilu vožnje te koliko često vozite. U prosjeku to je između 40 i 50 tisuća prijeđenih kilometara.

Istrošenost gume provjerite i na markerima istrošenosti, odnosno vertikalnim crtama koje se nalaze između profila gume. Kada se te crte spoje s profilom gume, tada je krajnje vrijeme za kupovinu novih zimskih guma.

4.  Testovi i recenzije guma olakšat će vam odabir

Ogromna ponuda autoguma drastično otežava odluku koju zimsku gumu kupiti, pogotovo ako ste s tom tematikom slabo upoznati. Zato se pri odabiru oslonite na recenzije autoklubova i korisnika koji iz prve ruke prenose svoje dojmove i iskustva popularnih zimskih guma.

Među najboljim izvorima informacija o kvaliteti i performansama auto guma je njemački autoklub ADAC koji u suradnji s drugim europskim autoklubovima svake godine objavljuje rezultate testiranja popularnih zimskih i ljetnih auto guma.

Većina testiranih guma ostvaruje vrlo dobre i odlične rezultate, ali povremeno se neki modeli guma na testu pokažu poražavajuće lošima. Zahvaljujući ADAC-u, znat ćete izbjegavati takve gume.

Izvor fotografije: Freepik

5.  Pravilno skladištenje zimskih guma produžit će njihov životni vijek

Nepravilno skladištenje može toliko oštetiti autogume da vam iduće sezone neće preostati drugo osim ponovno uložiti u novi par pneumatika. Lako to izbjegnite pridržavajući se idućih smjernica.

Za početak, gume temeljito očistite od prljavštine i asfalta. Ostavljate li gume na felgama, i s njih je potrebno temeljito ukloniti svu prljavštinu.

Nakon što ih temeljito osušite, provjerite ima li na gumama znakova mehaničkih oštećenja. Otkrijete li puknuće ili rez, odnesite gumu vulkanizeru koji će vam reći može li je popraviti ili morate kupiti novu.

Zimske gume s felgama možete skladištiti tako da ih objesite na zid ili ih vodoravno postavite jednu na drugu. Gume bez felgi spremamo horizontalno jednu pored druge – ne zaboravite ih rotirati jednom mjesečno.

Ako nemate prostora za pravilno skladištenje autoguma, najbolja su opcija hoteli za gume koji će čuvati vaše gume u idealnim uvjetima.

Za kraj

Zimska guma glavu čuva kada su na cesti zimski uvjeti. Nakon što odaberete onu pravu, posvetite malo pažnje njezinoj brizi i bez problema ćete se moći uhvatiti u koštac s niskim temperaturama, poledicom i snijegom. Pritom ne zaboravite prilagoditi brzinu i održavati razmak između vozila jer niti najbolja zimska guma ne može nadomjestiti važnost opreza i poštivanja prometnih pravila.

______________________________

Petra Škofić je magistrica komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz ljudima olakša kupnju.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI