Natjecanje u kuhanju Picoke po piščoke već tradicionalno je događaj koji otvara đurđevačku Picokijadu. Iznimka nije ni jubilarna 55., a na natjecanju u spremanju tradicijskih jela od piletine ove se godine okupilo 15 ekipa iz Đurđevca i okolnih mjesta. I cijeli gradski park od poslijepodnevnih sati miriši po pilećim paprikašima i ostalim delicijama od piceka, a svaka ekipa ima neki svoj poseban recept.
Ekipa Dobre koke koja je okupila creme de la creme Udruge žena Grada Đurđevaca ove se godine odlučila za paprikaš po tradicionalnoj metodi.
-Manji komadi piletine prvo se zapeku na masti, a nakon toga se meso vadi van iz kotla. Potom ide luk na dinstanje, a zatim vraćamo piletinu i onda se ona kuha još možda pola sata – kazala je Mirjana Mišulin, kapetanica Dobrih koka koje i ove ciljaju neku od visokih pozicija, a to i ne čudi jer su i ranijih godina osvajale i prvo i drugo i treće mjesto.
Među natjecateljima je i ekipa UHDDR Molve, a njihov glavni meštar od picoka Dražen Kovačić pripremi piletine odlučio je valjda prići po najtradicionalnijoj i najstarijoj metodi – ražnju.
-Picek se mora peći skoro kao i odojak. Dobrih dva i pol, možda i tri sata, a ključno je da se picek peče polagano, skoro kuha. Pilići se vrte na laganom žaru koji mora biti topao, ne vruć i tada je praktički nemoguće pogriješiti, a tako spremljen picek prava je poslastica – rekao je Kovačić.
Picoke po piščoke tek je početak Picokijade. Slijedi koncert Pozvale so dekle dečke na Trgu svetog Jurja, potom na binu stižu Pravila igre, a za afterparty su zaduženi Vatrogasci.
FOTO: Darko Imbriša