Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Plaće nam stagniraju, inflacija čak 13,2 posto – najmanje plaće su u ovom sektoru…

Iako u svim županijama postoji trend rasta plaća zaposlenih, kad se gleda godišnja razina, zadnji mjeseci i nisu tako „bajni“.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Primjerice, u našoj Koprivničko-križevačkoj županiji prosječna plaća pala je u rujnu u odnosu na kolovoz za 24 kune, dok je za 69 kuna manja negoli u ožujku ove godine kad smo imali rekordnu prosječnu neto plaću od 7040 kuna. Danas je prosječna plaća zaposlene osobe u našoj županiji 6971 kunu. Plaće, dakle, u pravilu ili stagniraju ili su u laganom padu, dok su potrošačke cijene u listopadu narasle za čak 13,2 posto. Stručnjaci predviđaju kako bi do kraja godine stopa inflacije mogla probiti granicu od 14 posto, a još sredinom ove godine iz HNB-a su uvjeravali kako gotovo sigurno neće premašiti devet posto.

Kad se uspoređujemo s drugim županijama, u Varaždinskoj je prosječna neto plaća zaposlenih 7147 kuna, u Bjelovarsko-bilogorskoj 6768 kuna, Virovitičko-podravskoj 6599 kuna, Međimurskoj županiji 7100 kuna.

Kad se gleda po sektorima, tradicionalno su najviše plaće u Koprivničko-križevačkoj županiji u području informacija i komunikacija, a tamo one u prosjeku iznose 9980 kuna i također su u padu posljednjih mjeseci. U ožujku ove godine u prosjeku su bile i do 600 kuna veće. Uvjerljivo najmanje neto plaće u našoj županiji imaju oni zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, tek 5166 kuna neto.

Prosječne neto plaće ove su godine najviše oscilirale u građevinarstvu, od prosjeka za ožujak od 7331 kunu, do 5943 kune za rujan. Razlika je to od gotovo 1400 kuna! U obrazovanju su prosječne plaće točno 8000 kuna neto, nešto više od 400 kuna u „plusu“ u odnosu na godinu ranije. U prerađivačkoj industriji koja zapošljava ponajviše Podravaca i Prigoraca, uz trgovinu, prosječna neto plaća je 6682 kune i manja je za 34 kune negoli u kolovozu.

Državni zavod za statistiku objavio je i najnovije stope nezaposlenosti u županijama za mjesec rujan ove godine. U odnosu na kolovoz u Koprivničko-križevačkoj županji smanjena je stopa nezaposlenosti s 4,5 na 4,2 posto. Inače, ove godine najmanja stopa nezaposlenosti bila je u lipnju i iznosila je četiri posto. Najmanju stopu nezaposlenosti ima Istarska, tamo je samo 2,2 posto radno aktivnih građana bez posla, dok je najviša stopa u susjednoj nam Virovitičko-podravskoj županiji, čak 13,6 posto. U Varaždinskoj je stopa tri posto, u Međimurskoj nešto veća nego u našoj županiji (4,3 posto). Inače, hrvatski je prosjek stope nezaposlenosti 6,1 posto.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

Održan je mimohod, polaganje vijenca i svečana akademija

FOTO Obilježena 32. obljetnica preuzimanja vojarne i Dan koprivničkih branitelja

PROVJERITE DA LI STE MEĐU DOBITNICIMA!

Održano treće kvartalno izvlačenje velike nagradne igre Robin trgovina

promjene na klupi pred važnu utakmicu

Legendarni Dodik uoči Osijeka priključen prvoj momčadi, cilj mu je ‘probuditi’ napadače

Župan Darko Koren sa suradnicima obišao je novu poslovnu jedinicu ljekarne

Umjesto pod Domom zdravlja, od sada dio Ljekarni Koprivnica

PORED CIJENE POJAVIO SE I PROBLEM PRIJEVOZA

FOTO Podravska tvrtka nabavila 56 vagona za transport 50 tisuća tona žitarica

OZLIJEĐEN JE

FOTO Vozač se autom zabio u policajca na motociklu

Upišite pojam koji želite pretraživati