Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Plinara Zagreb ne prima nove kupce: Ljudi u panici da će u zimi ostati bez plina!

Ono o čemu smo pisali prošli tjedan potvrdili su nam iz Gradske plinare Zagreb. Naime, oni trenutačno ne primaju nove kupce, makar oni i dolaze s područja na kojem je GPZ opskrbljivač u javnoj obvezi. Dakle, oni su opskrbljivači za područje Koprivnice i općina Drnje, Đelekovec, Gola, Hlebine, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Novigrad Podravski, Peteranec i Sokolovac, te grad Križevci i Sveti Ivan Žabno koji, između ostalog, građanima moraju prodavati plin po cijeni koju je Vlada ograničila sve do 1. travnja 2023. godine, ali to neće činiti barem za sada, jer, kako kažu, to bi značilo 50.000 novih korisnika po zaštićenoj cijeni i samim time propast GPZ-a.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Tako su se pak mnogi građani našli u nezavidnoj situaciji. Naime, njima će stizati računi od 1. listopada po višestruko većim cijenama nego do sada. Neki opskrbljivači, kao što je Radnik plin, najavili su prestanak opskrbe plinom. Tvrtka Radnik-plin, koja većinom pruža uslugu opskrbe plinom na križevačkom području, zbog velikih poremećaja na tržištu plina odustaje od poslova distribucije ovog važnog energenta. Prema važećim ugovorima s vlasnicima kućanstava i poduzetnicima, plin će osigurati samo do 30. rujna, a nakon toga sa svojim dosadašnjim kupcima neće produljiti ugovore. Svojim su korisnicima poslali dopis s pojašnjenjem kako bi konačni kupci na kraju morali plaćati plin po deset puta većoj cijeni nego do sada.

– Kao društveno odgovornom subjektu to nam je neprihvatljivo i neodrživo, kako za tvrtku, tako i za kupce koji mogu ugovoriti povoljniju cijenu s opskrbljivačima s velikim tržišnim udjelima – stoji u dopisu.

Ovih su dana, što je bilo i za očekivati, ispred tvrtke redovi brojnih građana koji su sada primorani tražiti rješenje kod nekog drugog distributera. Kako smo neslužbeno doznali, najčešće ih se preusmjerava na Gradsku plinaru Zagreb. Razgovarali smo s jednim od građana koji je također svratio do prostorija križevačke tvrtke, poljoprivrednikom koji živi na području grada.

– Pričaju da bi kubik plina koštao 20 kuna, što je jako veliko poskupljenje. Sad sam bio u prolazu pa sam usput svratio da pitam. Čekam neku službenu obavijest, vidjet ćemo kako će se stvar odvijati – rekao nam je Stjepan Lalić, koji se inače bavi poljoprivredom i plin mu je potreban za sušaru.

– Trošio sam dosta plina po sezoni, iako se u kući ne grijem na plin, nego na drva. No, za posao mi je plin itekako potreban, obrađujem 60 hektara polja – tvrdi Lalić.

Na naš upit, pomalo sa zakašnjenjem, odgovorili su iz Gradske plinare Zagreb. Kažu da je Gradska plinara Zagreb-Opskrba opskrbljivač u obvezi javne usluge i prema natječaju dobila je nekoliko distribucijskih područja u kojima obavlja javnu uslugu opskrbe plinom, ali da to u trenutačnoj situaciji ne znači mnogo.

Stjepan Lalić

– Zbog najavljenog povećanja cijena kategoriji kupaca kućanstvo koji imaju ugovore na tržišnim osnovama, neki kupci žele promijeniti svog opskrbljivača i uživati svoje pravo na opskrbu plinom u obvezi javne usluge, a također i neki tržišni opskrbljivači plinom otkazuju ili poskupljuju usluge svojim korisnicima te ih upućuju na Gradsku plinaru Zagreb-Opskrba koja je na njihovu području opskrbljivač u javnoj usluzi. Gradska plinara Zagreb-Opskrba trenutno ne prima nove kupce iz kategorije javna usluga kućanstvo. Kako bi se otklonili zastoji u procesu promjene opskrbljivača prirodnim plinom, Gradska plinara Zagreb – Opskrba surađuje sa svim nadležnim tijelima i institucijama relevantnim za  položaj opskrbljivača plinom u RH te smo uvjereni kako će se u kratkom roku iznaći rješenje za trenutnu situaciju – naveli su iz Gradske plinare Zagreb. (md, kp)

„Prestajemo grijati zgrade na Trgu kralja Tomislava“

Zabrinjavajuću poruku dobili su i stanari Trga kralja Tomislava u Koprivnici. Naime, njima je tvrtka KC plin poslala obavijesti da od 1. studenoga prestaje s opskrbom toplinske energije. Radi se o vrlo gusto naseljenom kvartu sa stambenim zgradama, koji se griju kroz centralni sustav preko toplana. Naime, stanovnici tog kvarta tek su nedavno riješili problem s grijanjem jer su morali odustati od grijanja od Podravkine kotlovnice, a tu je ulogu preuzeo KC plin, koji je u vlasništvu njemačkog Eona, a koji je sad obavijestio da prestaje s tom uslugom s blagdanom Svih svetih. No, iz gradske uprave stižu umirujuće vijesti. Za portal Danica.hr odgovorili su da rade na rješavanju problema, da je na stolu nekoliko opcija i da će javnost biti na vrijeme obaviještena na koji će način riješiti nastali problem. (md)

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

doslovno se nalaze u škripcu

Udruge nemaju adekvatne prostore i za to krive Grad

đurđevački limitator

Lepo je biti penzioner!

TRANSFERA K'O U PRIČI, TUCAKOVIĆ OSTAO BEZ STOPERA LISJAKA I PETIKE

“Sin vjetra” u Koprivnici, Križevčani s osam novih lica kreću u obranu prvog mjesta

PRIJEVARA U TIJEKU

Konzum objavio važno upozorenje za sve građane

Prelazak preko pruge od danas je puno sigurniji

FOTO/VIDEO U promet pušten željezničko – cestovni prijelaz u Kloštru Podravskom

vječiti hrvatski derbi

Obrvan želi novi skalp Lokomotive: Prednost je velika, ali curama sam rekao da je cilj isključivo pobjeda

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati