Počela 19 milijuna kuna vrijedna istraživanja podravskog podzemlja!

Započeli su istražni radovi na projektu Bukotermal, koji bi, ako se realiziraju u potpunosti, promijenili energetsku sliku općine, ali i šireg kraja. Projekt se planira realizirati u tri faze, a njegova vrijednost prelazi pola milijarde kuna.  Naime, na bušotini Kutnjak-1 u tijeku su istražni radovi u polju Lunjkovec-Kutnjak koje provodi tvrtka Bukotermal. Naftno-rudarske radove mjerenja statičkog tlaka i temperature na bušotini Kutnjak-1 izvode eksperti iz tvrtke Crosco iz Zagreba, a naručitelj je tvrtka Bukotermal d.o.o. u vlasništvu Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Da se radi o velikom projektu govori činjenica da će se samo u istražne radove uložiti 19 milijuna kuna.  Upravo su takvi radovi započeli prošlog četvrtka, a oni uključuju istraživanja geotermalnog potencijala te radove ispitivanja i testiranja već postojećih bušotina.

– Očekujemo da se u prvoj fazi izgradi manja elektrana i dodatno iskoristi toplina za plastenike i staklenike u općinama Mali i Veliki Bukovec. Nadamo se će ova mjerenja proći u očekivanom rasponu, tako da dobijemo performanse s kojima planiramo koristiti i viškove topline u energetske svrhe – rekao je Križanić, dodajući kako će Županija rebalansom dokapitalizirati Bukotermal s 12,5 milijuna kuna.

Općinski načelnik Darko Marković objasnio je kako najesen slijedi remont bušotine Kutnjak-1 i Lunjkovec-1 kao i detaljno ispitivanje i jedne i druge bušotine prilikom remonta.

-Prije remonta morali smo ispitati temperaturu i tlak uzduž cijele bušotine i na temelju tih podataka završit ćemo glavne projekte koji su pri kraju i zatražiti rudarsku dozvolu od Ministarstva gospodarstva kako bismo mogli napraviti remont i detaljna ispitivanja. Plan je da se geotermalni potencijal Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije iskoristi u nekoliko faza – rekao je Marković.

Objasnio je kako bi prva faza obuhvaćala korištenje postojećih dviju bušotina napravljenih 70-ih godina maksimalne moguće snage do 2 MW, a radi se o jednoj manjoj geotermalnoj elektrani te dvije bušotine od kojih će jedna biti proizvodna, a druga utisna.

U drugoj fazi bušilo bi se pet dodatnih bušotina, tri proizvodne i dvije utisne na koje bi se mogla priključiti nova elektrana od 10-12 MW. U trećoj bi se fazi koristila toplina iz jedne i druge geotermalne elektrane koju bi poljoprivrednici koristili na način da bi se iz elektrana povukli toplovodi do staklenika i plastenika koji bi tijekom zimskog perioda grijali te prostore u kojima proizvode cvijeće i povrće.

– Oko 12 megavata električne i pet puta više megavata toplinske energije bit će dostatno da Varaždinska županija postane energetski neovisna. Ima jako puno elektrana i energetskih objekata koji se napajaju iz obnovljivih izvora energije. Upravo to Varaždinska županija želi postati, a naravno da će općine Mali Bukovec i Legrad imati dodatne koristi od toga – rekao je Marković.

Dodao je kako bi glavno ispitivanje trebalo završiti do kraja godine, a već početkom iduće rezultati se predaju ministarstvu nakon čega bi kroz mjesec-dva trebali dobiti ugovor o eksploataciji ovog geotermalnog polja.

– Pretpostavka je da bismo polovicom iduće godine mogli dobiti taj dokument na temelju kojeg bismo onda mogli početi projektirati GTE. Faza projektiranja traje otprilike šest mjeseci do godinu dana, nakon čega može početi gradnja. Gradnja manje geotermalne elektrane u fazi 1 nije građevinski zahtjevna, tako da ako sve ispadne dobro, krajem 2025. godine elektrana bi mogla početi s radom – objasnio je Marković.

Geotermalna energija u potpunosti je zelena i obnovljiva. Kao takva je prepoznata i od strane Europske unije te će većinu geotermalnih projekata uskoro biti moguće sufinancirati sredstvima Europske unije. Nacionalni plan oporavka i otpornosti također je prepoznao ove projekte te će mnoga sredstva za istraživanja i razvoj biti dostupna i putem tog kanala.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI