Počelo novo arheološko istraživanje u našoj općini – otkriveni nalazi iz brončanog doba!

Muzej grada Koprivnice nedavno je započeo novo arheološko istraživanje usmjereno na antičko i kasnoantičko razdoblje na prostoru lokaliteta Log 1 u općini Koprivnički Ivanec.

Kako kažu u Općini, lokalitet Log 1 višeslojno je naselje na kojem su tijekom dosadašnjih terenskih pregleda utvrđeni nalazi iz srednjeg brončanog doba (Licenska kultura), mlađeg željeznog doba i (kasne) antike.

– Cilj ovog istraživanja jest utvrđivanje kontinuiteta naseljavanja položaja tijekom (kasno)antičkog razdoblja, tj. definirati do kada je naselje funkcioniralo. Razlog tome jest rasvjetljavanje nepoznanice što se događa s antičkim naseljima tijekom četvrtog odnosno petog stoljeća, tj. zašto većina njih u to vrijeme prestaje funkcionirati. Iz navedenog će se razloga tijekom istraživanja otvoriti manja sonda na unaprijed definiranom prostoru na kojem su ranije, tijekom terenskih pregleda, prikupljeni indikativni, tj. dijagnostički ulomci keramike. Nadalje, budući da je repertoar lokalnih (kasno)antičkih nalaza, posebice keramičkih, gotovo nepoznat na prostoru Podravine, ovim se istraživanjima ujedno želi prikupiti keramička građa temeljem koje će se moći definirati njene tipološke i morfološke karakteristike – ističu u Općini.  Istraživanje je sufinancirano sredstvima Općine Koprivnički Ivanec i Muzeja grada Koprivnice.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI