Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Podcijenjenost i niska plaća razlog su minimalnog truda radnika u Hrvatskoj

Nedavno je postao izražen novi trend među zaposlenicima i naziva se “quiett quiting” odnosno ulaganje minimalno onoliko truda koliko je potrebno za odrađivanje radnih zadataka. Portal MojPosao istražio je koliko je Hrvata sklono takozvanom tihom otkazu na uzorku od 1000 ispitanika.

Ispada da među zaposlenicima u Hrvatskoj još nije prevladao tihi otkaz jer prema statisičkim podacima 57% radnika daje na poslu sve od sebe, a 28% ulaže onoliko truda koliko su plaćeni, a 13% ulaže minimum truda koji je dovoljan da se posao odradi, samo 1% radi ispod minimuma dokle ide.

Žene u većoj mjeri daju sve od sebe na poslu, njih 60% nasrpam 52% muškarca, a sve od sebe daju i radnici stariji od 41 godine i oni sa srednjom stručnom spremom. Radnici koji se ne trude, njih čak 88% kaže da je to svjesna odluka do koje dolazi zbog izostanka nagrade za povećani trud, bilo to financijska nagrada ili pohvala nadređenog.

Više od polovice radnika koja provodi tihi otkaz kaže da jednostavno za posao ne mare i odrađuju radne zadatke bez emocija. Uzrok tihog otkaza nije samo plaća obzirom da je na prvom mjestu navedenih razloga nedovoljna cijenjenost od strane nadređenih nakon čega tek slijedi nezadovoljstvo plaćom. Čalk 78% ispitanika tvrdi kako bi ih ipak malo viša plaća potaknula da daju sve od sebe, a njih 61% kaže da bi ih priznanje za uloženi trud isto tako potaknulo za više rada.

FOTO: ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI