Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Prevario banke za milijune

Podignuta optužnica protiv bivšeg vlasnika Hangara 18

Kako doznajemo, podignuta je optužnica protiv 43-godišnjeg Maria Kralja, direktora nekadašnjeg informatičkog diva Hangar 18. Kako navode na službenim stranicama DORH-a, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 8. veljače 2023., nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina, zbog počinjenih kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Okrivljenog 43-godišnjaka se tereti da je od ožujka do kolovoza 2019. godine u Varaždinu, kao direktor trgovačkog društva sa sjedištem u Koprivnici, ishodio da banka odobri društvu kredit veći od 6.200.000,00 kuna iako uopće nije imao namjeru vratiti kredit. Tereti ga se da je pritom izradio i predao banci lažni ugovor o ustupanju potraživanja u koji je neistinito upisao da postoji potraživanje njegovog društva prema jednom teleoperateru, pa je na taj ugovor stavio lažni potpis i pečat tog teleoperatera te izradio i predao banci pet lažnih računa prema kojima teleoperater duguje njegovom društvu više od 9.000.000,00 kuna, iako takav dug uopće nije postojao. Okrivljenik nakon toga nije vratio banci ništa od iznosa primljenog kredita. 

Stavlja mu se na teret i da je od prosinca 2018. do kolovoza 2019. godine u Varaždinu, kao direktor trgovačkog društva sa sjedištem u Koprivnici, ishodio da još jedna banka odobri društvu kredit veći od 4.800.000,00 eura, iako uopće nije imao namjeru vratiti kredit. Tereti ga se da je pritom dao banci u zalog zalihe robe društva prikrivši činjenicu kako je ta roba od ranije opterećena založnim pravom druge banke. Okrivljenika se tereti da je izradio i predao toj banci devetnaest lažnih ugovora o ustupanju potraživanja u koje je neistinito upisao kako postoje potraživanja njegovog društva prema društvima iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije za prodanu informatičku opremu, a prema tim bi ugovorima banka podmirivala potraživanje prema njegovom društvu neposredno od inozemnih društava, iako njegovo društvo nije imalo nikakva potraživanja prema inozemnim društvima. Okrivljenik nakon toga nije vratio banci ništa od iznosa primljenog kredita.

FOTO: Arhiva PL

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI