Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
REKAPITULACIJA ANGAŽAMNA ZA POVIJEST

Podravinu od poplava branilo čak 1800 vatrogasaca

Nedavne poplave koje su zbog naglog rasta i rekordnog vodostaja rijeke Drave ugrozile područja općina Legrad, Drnje, Hlebine, Gola, Peteranec i Ferdinandovac još su jednom ukazale na važnost vatrogasnog sustava, prije svega onog dobrovoljnog, ali i profesionalnog, prvenstveno na Požarnom području Koprivnica koje je ovom poplavom bilo najviše pogođeno.

– Vatrogasci su ponovo odradili jako velik i jako dobar posao. Zahvaljujem svakom od njih, njihovim zapovjednicima te stožeru jer su zajedno, na temelju iskustva i aktivnog sudjelovanja na terenu, pametno i razborito djelovali te na kraju nije bilo ljudskih žrtava niti ozljeda, a materijalna šteta na objektima, poljoprivrednim površinama i ostaloj infrastrukturi bila je minimalna s obzirom na okolnosti – kazao je Darko Palaš, predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije.

Angažiranje pripadnika vatrogasnih postrojbi DVD-a Torčec i Sigetec započelo je u nedjelju, 6. kolovoza u 11.30 sati, a zatim i svih ostalih DVD-a s Požarnog područja Koprivnica na izgradnji „zečjih“ nasipa oko kuća i cijelog izdvojenog naselja u Dravskoj ulici u Drnju. Angažirane su Hrvatske vode, Vodogradnja Varaždin i Bistra Đurđevac na prikupljanju pijeska i vreća za pijesak istog dana, a završetak aktivnosti vatrogasnih snaga s područja županije proglašen je 11. kolovoza u 9 sati, dok će samostalne akcije saniranja posljedica poplave i ispumpavanja podrumskih prostora izvršavati domicilne vatrogasne postrojbe s područja općina.

Brojke koje se zbrajaju nakon završetka aktivnosti angažiranja vatrogasnih snaga zaista su impresivne te pokazuju svu snagu, važnost i pouzdanost (lokalnog) vatrogasnog sustava.

Stožer obrane od poplava bio je u Društvenom domu u Drnju

– Iako su podaci još uvijek neslužbeni, možemo istaknuti da je na poplavama angažirano 1800 dobrovoljnih vatrogasaca s 486 vozila iz čak 74 dobrovoljna vatrogasna društva. Na intervencijama su sudjelovale i sve županijske javne vatrogasne postrojbe te 370 civila koji su se samostalno uključili u pomaganje vatrogascima – rekao je Zvonimir Habijan, županijski vatrogasni zapovjednik.

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH, uključio se u rad stožera te je donio zapovijed za izvanrednu dislokaciju dodatnih vatrogasnih snaga – 57 vatrogasaca s 15 vozila iz VZŽ Varaždinske te 48 vatrogasaca s 12 vozila iz VZŽ Krapinsko-zagorske. Dodajmo tome i 160 pripadnika Hrvatske vojske koji su angažirani na području Gabajeve Grede.

Ukupno je utrošeno čak 156.000 vreća i oko 70 kamiona pijeska.

– Zahvaljujemo kolegama iz VZŽ Varaždinske i Krapinsko-zagorske na pomoći u ljudstvu te VZŽ Zagrebačkoj na pomoći u opremi – rekao je zapovjednik Habijan.

Kao i svaka intervencija, i ova je sa sobom donijela novo iskustvo i znanje.

– Prema situaciji na terenu u tim danima, mogu pohvaliti sve vatrogasne snage, i to za dobro sektoriranje Drnja i Šoderice i dobru organizaciju vatrogasaca na terenu. Pozitivno je i to što su se privatne osobe angažirale prilikom punjenja i prijevoza vreća s pijeskom. Ono što bih također istaknuo je i da je uvedena i potvrda kao opravdanje zbog izostanka s posla koju je Županija izdavala poimenično na zahtjev svakog na poplavi angažiranog vatrogasca – zaključio je Habijan.

Neslužbeni troškovi angažiranih vatrogasnih snaga Koprivničko–križevačke županije za vrijeme poplave od 6. do 10. kolovoza, na temelju dostavljenih računa, uključujući troškove za gorivo angažiranih vatrogasnih vozila i rad motornih pumpi na terenu, kao i troškova utrošenih radnih sati vatrogasaca upisanih u UVI aplikaciju HVZ-a, iznose oko 485.000 eura

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

LIJEK ZA UGODAN I ZDRAV ŽIVOT

Novi termini vježbi u vodi za zlatnu dob

ROMAN SOVIĆ, VODITELJ ŠKOLE NOGOMETA O LOŠIM REZULTATIMA MLADIH SLAVENAŠA

“Uskoro ćemo imati bolesne mlade ljude ako se svi ne pozabavimo fenomenom modernih tehnologija”

Budite oprezni

Znamo kuda će ove subote ići divlje svinje

Završena policijska istraga

Nesvakidašnji incident s noževima u Križevcima, bio je pokušaj ubojstva

država će sufinancirati troškove boravka djece u vrtićima i do 50 posto

Subvencije su značajne, ali i nelogične. Bogata Gola dobit će više od siromašnih Hlebina

TRAGOVA NASILNE SMRTI NEMA

Umirovljenik (74) upao u potok dubine jedan metar. Utopio se

Upišite pojam koji želite pretraživati