Podravka u polugodištu: Prihod veći, iznosi 2,4 milijarde, dobit manja, iznosi 195 milijuna!

Nakon sjednice Nadzornog odbora Podravke, kompanija je javno priopćila rezultate poslovanja u prvoj polovici ove godine. Grupa Podravka u prvih je šest mjeseci 2022. ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 2,4 milijarde kuna, što je 195,7 milijuna kuna, odnosno 8,8 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

-Normalizirana neto dobit Grupe iznosila je 195,4 milijuna kuna, što je 2,7 milijuna, odnosno 1,3 posto manje nego lani – potvrdili su u kompaniji.

Nakon snažnog rasta cijena sirovina u drugoj polovici 2021., zbivanja povezana s ratom u Ukrajini izazvala su dodatan rast cijena svih sirovina, materijala i energenata, pojašnjavaju u Podravci te dodaju da je to imalo znatan negativan utjecaj na uvjete poslovanja, i u segmentu Prehrane i u segmentu Farmaceutike.

“Na primjer, u odnosu na početak 2021., krajem lipnja 2022. godine burzovna cijena
prirodnog plina bila je veća za 662%, pšenice za 64%, sojinog ulja za 61%, obranog mlijeko u
prahu za 59% itd. Trenutna tržišna cijena plina za novu plinsku godinu koja započinje 1. listopada 2022. je do sedam puta veća nego trenutno ugovorena, što stavlja veliki pritisak na rast troškova”, navodi se u izvješću.

-U prvoj polovici godine troškovi sirovina porasli su za 21,6 posto, a ograničen pristup tržištima Rusije i Ukrajine dodatno je negativno utjecao na profitabilnost segmenta Farmaceutike. Međutim, utjecaj snažnog rasta cijena sirovina, materijala i energenata nije se u cijelosti odrazio na poslovanje u prvoj polovici 2022. zahvaljujući zalihama nabavljenim po nižim cijenama u prethodnom razdoblju. Valja, stoga, očekivati da će snažan rast cijena sirovina i energenata imati znatne učinke na poslovanje Grupe i u drugoj polovici godine – rekli su u kompaniji.

-Iako kretanja na tržištu i strelovit rast cijena sirovina snažno utječu na troškove poslovanja, a time i profitabilnost kompanije, ustrajali smo na provođenju planiranih investicijskih aktivnosti, poboljšanju uvjeta rada te povećanju plaća naših zaposlenika. Osobito sam zadovoljna da je, u uvjetima rastuće inflacije, prosječna neto plaća radnika u lipnju, usporedno s lipnjem 2021., bila 14 posto veća, što je više od prosjeka Hrvatske gdje je taj rast iznosio 8,2 posto – poručila je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić istaknuvši da takvo povećanje plaća predstavlja nastavak rasta ulaganja u plaće radnika koje je, samo u ovoj godini, iznosilo 35 milijuna kuna.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI