Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Podravka u polugodištu: Prihod veći, iznosi 2,4 milijarde, dobit manja, iznosi 195 milijuna!

Nakon sjednice Nadzornog odbora Podravke, kompanija je javno priopćila rezultate poslovanja u prvoj polovici ove godine. Grupa Podravka u prvih je šest mjeseci 2022. ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 2,4 milijarde kuna, što je 195,7 milijuna kuna, odnosno 8,8 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

-Normalizirana neto dobit Grupe iznosila je 195,4 milijuna kuna, što je 2,7 milijuna, odnosno 1,3 posto manje nego lani – potvrdili su u kompaniji.

Nakon snažnog rasta cijena sirovina u drugoj polovici 2021., zbivanja povezana s ratom u Ukrajini izazvala su dodatan rast cijena svih sirovina, materijala i energenata, pojašnjavaju u Podravci te dodaju da je to imalo znatan negativan utjecaj na uvjete poslovanja, i u segmentu Prehrane i u segmentu Farmaceutike.

“Na primjer, u odnosu na početak 2021., krajem lipnja 2022. godine burzovna cijena
prirodnog plina bila je veća za 662%, pšenice za 64%, sojinog ulja za 61%, obranog mlijeko u
prahu za 59% itd. Trenutna tržišna cijena plina za novu plinsku godinu koja započinje 1. listopada 2022. je do sedam puta veća nego trenutno ugovorena, što stavlja veliki pritisak na rast troškova”, navodi se u izvješću.

-U prvoj polovici godine troškovi sirovina porasli su za 21,6 posto, a ograničen pristup tržištima Rusije i Ukrajine dodatno je negativno utjecao na profitabilnost segmenta Farmaceutike. Međutim, utjecaj snažnog rasta cijena sirovina, materijala i energenata nije se u cijelosti odrazio na poslovanje u prvoj polovici 2022. zahvaljujući zalihama nabavljenim po nižim cijenama u prethodnom razdoblju. Valja, stoga, očekivati da će snažan rast cijena sirovina i energenata imati znatne učinke na poslovanje Grupe i u drugoj polovici godine – rekli su u kompaniji.

-Iako kretanja na tržištu i strelovit rast cijena sirovina snažno utječu na troškove poslovanja, a time i profitabilnost kompanije, ustrajali smo na provođenju planiranih investicijskih aktivnosti, poboljšanju uvjeta rada te povećanju plaća naših zaposlenika. Osobito sam zadovoljna da je, u uvjetima rastuće inflacije, prosječna neto plaća radnika u lipnju, usporedno s lipnjem 2021., bila 14 posto veća, što je više od prosjeka Hrvatske gdje je taj rast iznosio 8,2 posto – poručila je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić istaknuvši da takvo povećanje plaća predstavlja nastavak rasta ulaganja u plaće radnika koje je, samo u ovoj godini, iznosilo 35 milijuna kuna.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

lokomotiva pala u vječitom derbiju

Bravo! Šampanjac se može staviti na hlađenje, pehar se nakon dvije godine vraća u Koprivnicu

Al' se danas dobro jelo baš

FOTO Bregovska pita uoči današnje manifestacije čuvala se pod tri ključa

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

U TEŠKOJ PROMETNOJ NESREĆI OZLIJEĐENE DVIJE OSOBE

FOTO/VIDEO: Mladi vozač kombija izazvao težak frontalni sudar Audija i Škode

DINO, MARIO I GORdan OTKRILI SU NAM DETALJE

VIDEO Na zgradi HEP-a sutra će osvanuti impresivan grafit

DOJAVA O POŽARU U TRGOVAČKOM CENTRU

UPRAVO Panika u Eurospinu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati