Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Podravka za zemljište dobila 220 milijuna kuna

Slovenski poduzetnik Ivo Boscarol kupio je vrijedne nekretnine Žita u vlasništvu Podravke u Ljubljani. Njegova kompanija Boscarol kupila je tako nešto manje od 10 hektara zemljišta i to za otprilike 220 milijuna kuna, kako piše slovenski poslovni portal Finance.  

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista 

Ova informacija objavljena je na Zagrebačkoj burzi, a u Podravci su istaknuli kako je proces prodaje nekretnine koja se nalazi na mjestu brzorastućeg ljubljanskog poslovnog središta BTC uspješno dovršen u petak.

– To je u skladu sa strateškim petogodišnjim planom Grupe Podravka. Prodaja spomenute nekretnine sastavni je dio strategije koja uključuje restrukturiranje i modernizaciju Grupe Žito (tzv. zaokret Žita), kao i prodaju njegovih neoperativnih nekretnina te koncentraciju proizvodnih lokacija – poručili su iz koprivničke prehrambene kompanije i dodali kako je cilj povećanje učinkovitosti Grupe Žito te njegov snažniji fokus na segment pekarstva.

– U svrhu uspješnog transformiranja tvrtke Žito u skladu s tržišnim trendovima te ojačavanja svoje liderske pozicije na tržištu u segmentu pekarstva. Nakon provedenog natječajnog procesa, nekretnina ukupne površine 95.505 kvadratnih metara prodana je društvu Boscarol – otkrili su iz Podravke.

Podsjetimo, Podravka je Žito kupila u travnju 2015. u vrijeme kad je na čelu Uprave bio Zvonimir Mršić i za 51,55 posto dionica, većinski paket, dala je 33 milijuna eura. Gotovo onoliko za koliko je protekli tjedan prodala zemljište u vlasništvu Žita. Kupovina Žita „podebljala“ je tada portfelj Grupe Podravka za gotovo 900 milijuna kuna koliko su bili godišnji prihodi Žita. Već iste godine Podravka je povećala svoj udio u ovom pekarsko-konditorskom divu iz Slovenije i povezanim društvima na 86 posto, otkupivši još 35,25 posto.

„Istiskivanjem“ malih dioničara već početkom iduće godine udio je narastao na 96 posto, da bi i preostali bili brzo isplaćeni otpremninom, a koprivnička kompanija preuzela svih 100 posto i izbrisala ovu kompaniju s burze. Sveukupno je Podravka za Žito iskeširala 60-ak milijuna eura.

Inače, Žito u portfelju ima široku paletu poznatih marki s vodećom ili visokom pozicijom na tržištu, poput krovnih pekarskih proizvoda, Zlatog polja (riža, tjestenina, mlinarski proizvodi), Maestra (monozačina), 1001 Cvet (čajeva), Nature (žitarica i mahunarki), Gorenjke (čokolade) te Šumi (bomboni).

FOTO: Denvnik.si

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI