Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Podravski doznaje tko je direktor koji je davao lažne dozvole

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu odlučilo je pokrenuti istragu protiv direktora (62) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Podravski list iz krugova bliskih istrazi doznaje kako se radi o poznatom podravskom poduzetniku Željku Lončaru. Naši su reporteri bili i na mjestu događaja prije dvije i pol godine kad mu je gotovo „pola koprivničke policije“ pokucalo na vrata na samom početku istrage.

– Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 62-godišnjak od ožujka 2015. godine do listopada 2019. godine kao direktor trgovačkog društva iz Koprivnice napravio kaznena djela – navode tužitelji bez otkrivanja identiteta i dodaju za što ga sve sumnjiče da je radio gotovo četiri i pol godine:

– Njegova firma uopće nije bila ovlaštena za osposobljavanje pojedinih fizičkih osoba za rukovanje poljoprivrednim strojevima i alatima te osposobljavanje za rad na siguran način. Imao je tek ovlaštenje za osposobljavanje fizičkih osoba zaposlenih kod poslodavaca, ali unutar radnog procesa – dodaju tužitelji.

Sumnjiče ga da je na području šest županija ilegalno organizirao, provodio i naplaćivao tečajeve osposobljavanja za rad motornom pilom, kombajnom, traktorom i trimerom, i to za osobe izvan radnog procesa koje uopće nisu bile zaposlene kod nekog poslodavaca. Ne samo to, nego je, navode, u obrasce neistinito upisivao da je provodio praktični dio tečaja, iako je provodio samo teorijski dio, a praktično osposobljavanje uopće nije provodio. To, čini se, nije smetalo brojnim građanima koji su na taj način bez prevelikog truda došli do dozvole. U istrazi će pokušati rasvijetliti i je li i kako davao druge dozvole.

– Sumnjamo da je polaznicima tečaja neovlašteno izdavao uvjerenja i iskaznice o osposobljenosti radnika za rad na siguran način, to jest zaštite na radu. Takvim je postupanjem, sumnjamo, izdao 8357 uvjerenja fizičkim osobama čije osposobljavanje nije bio ovlašten provoditi. Time je, smatramo, ostvario nepripadnu imovinsku korist veću od 1,6 milijuna kuna!

Pretres Lončarova doma i poslovnih prostorija u Koprivnici dogodio se u ožujku 2020. godine. Kako neslužbeno doznajemo, upravo su te policijske radnje povezane s ovim slučajem oko „dozvola“, za što je trebalo dvije i pol godine da bi pravosudni organi donijeli odluku. Pitali smo tada policiju što su tražili…

–  S obzirom na zakonska ograničenja, nismo u mogućnosti odgovoriti vezano za policijsko postupanje koje navodite u upitu – odgovorila nam je glasnogovornica PU koprivničko-križevačke Dijana Žagar tada i podsjetila na zakon o kaznenom postupku koji je propisao kako je postupanje policije tijekom izvida tajno.

Tada je s novinarom Podravskog lista pričao i spomenuti Željko Lončar. – Nema govora o neugodnostima, pa ti su ljudi samo radili svoj posao. Bili su korektni, pristojni, uljudni. Nemam nikakve zamjerke na njihovo ponašanje – rekao je, ali ništa o razlozima zbog kojih ga je policija posjetila.

FOTO: Arhiva

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI