Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PODRAVSKI DOZNAJE

POTRES U PODRAVCI: Upitno mjesto sportske direktorice, Pranjić je tek privremeno rješenje

Samo oni najzagriženiji navijači sjetit će se kad je zadnji put Podravka izgubila u domaćem prvenstvu, a da to nije bila Lokomotiva. Bio je to 2. travnja 2014., a Koprivničanke su ostale šokirane u Kutiji Šibica gdje ih je s 27:26 pobijedila Trešnjevka i tako osigurala Lokomotivi naslov prvaka.

Devet godina kasnije slična priča, samo ovaj put na domaćem terenu u Koprivnici, a s druge strane je bila ekipa Dugog Sela (25:26). Lokomotivi je opet serviran naslov prvakinja, drugi zaredom. Podravka dosad nikad nije gubila dva prvenstva zaredom! Da bi kuriozitet bio veći, dio igračica Dugog Sela na utakmicu u Koprivnicu stigao je osobnim automobilom, jer djevojke su taj dan radile i nisu dobile dopuštenje otići ranije s posla. Podravkašice su profesionalke i njihov jedini zadatak je trenirati i pobjeđivati baš to Dugo Selo. Osim ako to ne žele – a to je jedan od bitnih dijelova ovog teksta.

Zašto je ovaj uvod uopće važan? Zato što je utakmica protiv Dugog Sela nešto najbolje što se moglo dogoditi ovoj Podravci, a mogla bi se obiti o glavu onima koji zbog tog poraza nisu previše tugovali. Podravski doznaje kako u klubu iz Selingerove više ništa neće biti isto – barem ne onako kako je zadnje desetljeće. Nezadovoljstvo je očito u redovima vlasnika Grada Koprivnice, ali i glavnog sponzora Podravke koja im godišnje daje gotovo milijun eura.

Prvi korak nakon Dugog Sela bila je ostavka trenera Željka Babića koji je kolateralna žrtva svega što se događalo na i oko terena. Nije se snašao u ženskom rukometu, nije bio na istoj valnoj duljini s nekim bivšim igračicama koje vode klub i koje su mu „stvorile ekipu“ i tu je priča s Babićem završila.

Međutim, tu je tek počela priča za gotovo stopostotnog vlasnika kluba – Grad Koprivnicu. Iz krugova bliskih upravljačkim strukturama i Grada doznajemo kako je prva stvar koja slijedi – kako kažu – sistematizacija radnih mjesta u klubu. „Bez toga nema dalje“, kaže naš sugovornik.

Pod broj jedan – vjerojatno se ukida mjesto sportskog direktora, to jest sportske direktorice koju obnaša bivša podravkašica Miranda Tatari Šimunović. Sportske direktorice formalno već duže vrijeme nije bilo u klubu zbog porodiljnog i na posao bi se trebala vratiti upravo danas. „Itekako je bila tu, gluposti su da ona nema veze s događanjima u klubu“, priča nam jedan izvor iz kluba, dok drugi izvor blizak vrhu Podravke otkriva novi šokantan podatak.

Miranda Tatari Šimunović

– Sportska direktorica ima tzv. bjanko ugovor, na neodređeno, a u njemu stoji, što mi je šokantno, da je nadređena doslovno baš svima u klubu, pa čak i treneru u smislu njegova trenerskog posla gdje bi trebao biti neovisan – kaže izvor koji potvrđuje naša saznanja da je na izlaznim vratima upravo zbog toga, samoinicijativno, bio i legendarni Zlatko Saračević – no to nažalost nije dočekao zbog tragične smrti nakon što je u Koprivnici vodio europsku utakmicu.

„E, da samo znaš!“, kazao je jednom prilikom potpisniku ovih redova Sarać u neobveznom razgovoru u centru grada, dok su njegovi bliski prijatelji znali gotovo i često spominjali u javnosti pritiske kojima je bio izložen.  

Upravo je mjesto sportske direktorice kluba, navode naši izvori bliski klubu, označeno kao jedno od najproblematičnijih, a koje je, priznaju – zapravo nepotrebno. „Babić i Miranda nisu se voljeli“, kazuje izvor iz kluba koji ide korak dalje, vraćajući se na utakmicu protiv Dugog Sela.

– Tu utakmicu dakle, moraš pobijediti lagano i bez trenera. Svaka čast curama iz Dugog Sela na pobjedi, ali… I prije te utakmice, ali i nakon nje iz određenih izvora krenulo je guranje Babićeva pomoćnika Antonija Pranjića u fotelju prvog trenera. Ni njihov odnos nije bio idealan, a u razgovoru s pojedinim igračicama potvrđeno mi je kako neke nisu previše žalile za Babićevim odlaskom – a tako su – ruku na srce i igrale protiv Dugog Sela – priča naš izvor blizak klubu.

Je li bilo podmetanja Babiću u smislu igre i je li netko iz kluba, stožera i ekipe to potencirao, nemoguće je dokazati, osim ako niste bili na utakmici protiv Dugog Sela i to vidjeli svojim očima pa pokušali izvući nekakav smisleni zaključak. Odnos Pranjića i Tatari Šimunović ipak je nešto drukčiji, zahvaljujući njoj dobio je priliku prije nekoliko godina potpisati profesionalni ugovor u klubu, u vrijeme kad je imao neke druge karijerne opcije uz treniranje.

– Svi smo zatečeni tim porazom. Mi jednostavno nismo imali plan B – kazuje drugi izvor nakon što je Pranjić prometnut u trenera ekipe do kraja sezone i dodaje kako velik dio krivice za rezultat leži na igračicama, manje nego na treneru Babiću i da je takav njihov stav nedopustiv. 

Podsjetimo, ovo je drugi put da Pranjić preuzima klupu Podravke. Prvi put nakon tragične smrti Saračevića i sad nakon debakla protiv Dugog Sela.

„Kasnimo u promjenama u klubu previše godina“, dodaje naš sugovornik blizak upravljačkim strukturama. Tektonske promjene bit će, kaže, na svim razinama funkcioniranja kluba, od škole, omladinskog pogona do profesionalne ekipe. Preispitat će se svi ugovori, doslovno od čistačica, igračica, trenera do struke. U Gradu pak, doznajemo, još uvijek vlada dvojba, treba li kompletno promijeniti vodstvo kluba i „popratno osoblje“ ili ići ciljano na određene pozicije – a to će morati biti u konsenzusu s glavnim sponzorom Podravkom. Također, preispitat će se i neke naizgled banalne stvari, poput iznajmljivanja stanova igračicama Podravke i cijenama koje se plaćaju za to osobama koje su povezane s klubom.

-Pozicija sportskog direktora vjerojatno ide u povijest, to je jasno. Trener Antonio Pranjić sad je dobio priliku, no u nekakvoj dugoročnoj strategiji kluba nisam siguran da može biti ozbiljan kandidat – doznajemo od jednog od naših sugovornika, a u međuvremenu je objavljeno i kako Nenad Smiljanec više nije trener i koordinator Škole rukometa Podravke Vegete – kako je rekla direktorica kluba Vlatka Mihoci – zbog više propusta i neprovođenja predloženih promjena. Na njegovo mjesto trebao je doći Antonio Pranjić, no situacija s odlaskom Babića to je odgodila i sad mora ostati s prvom ekipom. Otišao je s Babićem i trener vratarki, bivši reprezentativac Ivan Stevanović, no njega već neko vrijeme nije bilo iz zdravstvenih razloga. Direktorica kluba Vlatka Mihoci kazala je pak kako i ona osjeća odgovornost za stanje u klubu, no nije poznato je li ovaj put ponudila ostavku. Tek je spomenula kako će dio odgovornosti, nije rekla je li financijski ili kako drukčije, snositi i profesionalne igračice koje su izgubile od praktički amaterskih igračica. Za dosta njih – iznenadit će se, potvrđeno nam je, mjesta u Podravki iduće godine mjesta sigurno neće biti. To isto vrijedi i za one koji su godinama vukli kadrovske i ostale poteze iza zastora.

FOTO: Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI