Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Podravski pčelari ponovno na mukama, varoa poharala košnice: Uginulo oko 30 posto pčela…

Podravski pčelari ponovno su na mukama. Iako je prošla sezona po prinosima bila dobra, novi problem nastao je nakon ispaša jer je sušno razdoblje ostavilo traga na pčelama, a većina pčelara prekasno je krenula s prihranom za zimu i sad im varoa prorjeđuje košnice.

– Nažalost, varoa je poharala košnice i svi mi koji smo kasnije krenuli s prihranom imamo uginuća pčela koja se kreću i do 30 posto. Stvarni gubici znat će se u proljeće – kaže Zdenko Lončarić, predsjednik koprivničke Pčelarske udruge Lipa.

S prihranom su, dodaje on, pčelari trebali krenuti odmah sredinom srpnja, no rast cijene šećera glavni je razlog zbog kojih je većina odlučila pričekati.

Zdenko Lončarić ističe kako je veselje pčelara bilo kratkoga vijeka

– Kilogram šećera poskupio je na deset kuna, a nismo se nadali ni takvoj suši u ljetnim mjesecima. I topla jesen, kao i iznadprosječno topli početak zime, također su uzeli svoj danak jer pčele izlaze iz košnice, a to se ne bi događalo da su temperature primjerene godišnjim dobima – kaže Zdenko Lončarić.

Lijekovi, ističe Lončarić, slabo djeluju, a lani su pčelari imali i problema s nabavom jer ih u ključnim razdobljima nije bilo na tržištu pa se pčelari nisu opskrbili na potreban način. – Za kupnju lijekova dobivamo povrat novca, ali bez PDV-a, a do trenutka kad je trebalo prijaviti nabavljene količine za povrat novca, nije ih bilo na tržištu. Zbog toga je dosta pčelara odustalo od njihove nabave. Sad nam ne preostaje drugo nego nadati se da će pčelinje zajednice ipak ojačati i da će nam šteta biti manja nego što to sad pokazuje situacija u košnicama. Lani smo konačno dočekali dobru godinu, ali naše veselje očito je bilo kratkog vijeka – zaključio je Zdenko Lončarić.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PRVI PUT U KOPRIVNICI

FOTO Cure iz Centra dobro su zagrijale publiku, a onda je stigao stari lav Željko Samardžić

U tijeku je tradicionalni svečani plesni Koncert koprivničkih folkloraša

FOTO/VIDEO Uživa se u pjesmama i plesovima Brodskog Posavlja, Podravine i Hrvatskog zagorja

KRISTIJAN BISTROVIĆ OD RUJNA JE STANOVNIK RUSKE ENKLAVE KALINJINGRADA I IGRAČ BALTIKE

‘Grad je jeftin i lijep, na gostovanja putujemo avionom, a o povratku u Hrvatsku još previše ne razmišljam’

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Peugeot završio u kanalu, očevid u tijeku

Susret s legendarnim alpinistom

FOTO Stipe Božić gostovao u Đurđevcu

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kak je propalo održavanje zgrada v Đurđevcu

Upišite pojam koji želite pretraživati