Podravski vinogradari: “Grožđe je poskupjelo za dvije kune, ljudi sve češće kupuju mošt!”

Vinogradari iz Podravine i Prigorja polako se pripremaju za berbu, a suša će se zasigurno odraziti na urod pa će ponovno većina njih biti prisiljena na kupnju grožđa. Najčešće naši vinogradari grožđe kupuju na području Iloka i Kutjeva, a ove ih godine čekaju i nove, veće cijene. Inflacija se, kažu vinogradari, odrazila i na cijenu grožđa koja se u ovoj sezoni kreće od četiri do osam kuna po kilogramu, ovisno o sorti.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Lani su cijene bile između tri i šest kuna, što znači da je grožđe poskupjelo u prosjeku za dvije kune. Najskuplji je žuti muškat koji se trenutno prodaje po osam kuna za kilogram. Graševina i rajnski rizling, kojeg najčešće kupujemo, kreću se oko šest kuna – priča nam Martin Jušta, poznati vinogradar iz Kalinovca.

I on će biti prisiljen na kupnju grožđa, a prvo će, kao i lani, pokušati nabaviti potrebne količine od podravskih vinogradara jer i na našem području ima onih koji prodaju grožđe.

– Meni je najbolje kad mogu od naših podravskih vinogradara kupiti grožđe. Ako ga neće biti tu, onda i mene čeka odlazak u Kutjevo ili Ilok. Prvenstveno kupujem graševinu i rajnski rizling jer od ostalih sorata dobijem dosta grožđa u vlastitim vinogradima – kaže Martin Jušta.

Na rast cijene grožđa, ističe Jušta, prvenstveno se odražava i poskupljenje repromaterijala koji koriste vinogradari.

– Urod će zbog suše biti smanjen, ali ne toliko da bi zbog toga rasle cijene grožđa. Inflacija ostavlja traga na svemu pa tako i u vinogradarstvu. Osim kupnje grožđa, sve popularnija je počela biti i kupnja mošta i ima naših vinogradara koji se snalaze na taj način. Zasad se cijena litre mošta kreće oko osam kuna, a jedini je problem transport jer se po mošt mora ići hladnjačama – kaže Martin Jušta.

Naši vinogradari, kaže Jušta, bit će prisiljeni povećati cijenu vina, i to ne prvenstveno zbog poskupljenja grožđa. Rast cijene šećera glavni je razlog zbog kojeg će poskupjeti i vino.

– Cijena šećera porasla je za sto posto. Lani smo ga plaćali po pet kuna, a sad košta deset kuna i to će se odraziti i na rast cijene vina. Nadamo se da će berba dobro proći, a svi mi koji imamo i solaris, s kojim smo već obavili berbu, znamo da slador neće biti problem, nego jedino kiseline – zaključio je Martin Jušta.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

GLAZBENA POSLASTICA

FOTO/VIDEO Plavi orkestar stavio točku na i za ovogodišnju Picokijadu

PICOKIJADA

FOTO/VIDEO Vrtićarci oživjeli Legendu o Picokima

NOGOMETNI SPEKTAKL

FOTO/VIDEO Debeli i guravi odmjerili snage na travnjaku