Unatoč tome što je u prošloj godini ostvario prihode dva milijuna eura veće nego u 2023. godini, križevački Robin skliznuo je sa šestog na sedmo mjesto među hrvatskim poduzećima po ukupnim prihodima među poduzetnicima koji se bave proizvodnjom kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača. Pokazuje to analiza Financijske agencije o poslovanju poduzetnika iz te djelatnosti, a prema njoj su poduzetnici iz Koprivničko–križevačke županije koji se bave proizvodnjom kruha, peciva, slastica i kolača na čak četvrtom mjestu po prihodima u Hrvatskoj i iznosili su oni 59,8 milijuna eura.
Perjanica Prigorja
I u prošloj je godini križevački Robin bio jedini od poduzeća iz Prigorja i Podravine koji su se našli među najboljih deset u Hrvatskoj u ovoj djelatnosti. Robin je lani ostvario ukupne prihode od 32,8 milijuna eura i držao je 3,2 posto udjela u razredu djelatnosti. Daleko najveće prihode od tvrtki koje se bave ovom djelatnošću i u prošloj je godini imao Mlinar, koji je s ukupnim prihodima od gotovo 164 milijuna eura zauzimao i više od 16 posto udjela u razrednoj djelatnosti. Na drugo mjesto prošle se godine probilo poduzeće Pekar Tomo iz Vinkovaca koje je ostvarilo čak 58 milijuna eura prihoda i prestiglo je zagrebački Pan-Pek koji je imao 55,3 milijuna eura prihoda. Na četvrtom mjestu bilo je još jedno poduzeće iz Vinkovaca odnosno Pekar koji je imao 43,3 milijuna prihoda dok su Zagrebačke pekare Klara zadržale peto mjesto s 37,5 milijuna eura prihoda. Sa šestog mjesta Robina je istisnuo solinski Bobis koji je prošle godine imao 35,6 milijuna eura prihoda, osma je i dalje Pekara Dubravica Zagreb, a deseta Babić pekara iz Splita. Među top 10, i to na deveto mjesto, smjestio se varaždinski EkosCakes s više od 23 milijuna eura prihoda i gotovo 3,4 milijuna eura dobiti. Ovih deset poduzetnika ostvarilo je gotovo polovicu prihoda cijele pekarske industrije u Hrvatskoj, koja je u prošloj godini bila „teška“ točno milijardu eura. Povećanje je to od 9,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, a lani je na području Hrvatske poslovalo 944 poduzetnika koji su se bavili ovom djelatnošću kod kojih je bilo registrirano 15.289 zaposlenih ili 4,3 posto više u odnosu na godinu ranije. Pekari i slastičari lani su zabilježili i povećanje rashoda za 8,9 posto u odnosu na godinu ranije, dok je ukupna dobit sektora iznosila 58,3 milijuna eura, što je 9,8 posto više u odnosu na godinu ranije. Ipak, nije se loše podsjetiti podatka da je 2023. godine u odnosu na 2022. godinu dobit poduzetnika u ovom sektoru porasla gotovo pet puta i uz taj detalj nekako je lakše doći do zaključka zašto su kruh i ostali pekarski proizvodi u tom periodu tako poskupili. Gotovo tri četvrtine poduzetnika u ovoj djelatnosti (71,7 posto) odnosno njih 677 može se pohvaliti da su poslovali s dobiti. Prosječna mjesečna neto plaća obračunata zaposlenima kod poduzetnika u djelatnosti proizvodnje kruha u 2024. godini iznosila je 883 eura, a to je 16,3 posto više u odnosu na prethodno razdoblje, ali i gotovo četvrtinu ili čak 24,6 posto manje od prosječne mjesečne neto plaće u prošloj godini.
Šest posto ukupno
Po ukupnim prihodima poduzetnika u ovom sektoru, Koprivničko–križevačka županija smjestila se na sjajno četvrto mjesto, odmah iza neprikosnovenih Grada Zagreba, Vukovarsko–srijemske i Splitsko–dalmatinske županije, čiji su pekari i slastičari ostvarili gotovo 60 posto prihoda svih iz sektora. Otprilike šest posto ukupnih prihoda otpada na pekare i slastičare iz Koprivničko–križevačke županije koji su ostvarili prihode od ukupno 59,8 milijuna eura. U prošloj godini prihodi su im bili veći za gotovo 3,5 milijuna eura nego u 2023. godini, no zanimljivo je kako pekari iz Podravine i Prigorja po dobiti nisu pratili državni trend. Dok su poduzetnici iz ovih djelatnosti u 2023. godini ostvarili dobit od 763 tisuće eura, lani su imali dobit od 875 tisuća eura, a to je povećanje od oko 15 posto u odnosu na godinu ranije. Zanimljivo je kako je dobit enormno rasla pekarima iz Zagreba, Vukovarsko–srijemske i Splitske županije, koji su sami ostvarili više od dvije trećine dobiti cijelog sektora odnosno više od 39 milijuna eura. Samo je Mlinar ostvario više od devet milijuna eura dobiti, a zanimljivo je da su u TOP 5 po dobiti i dva poduzeća iz Varaždina. To su Ekos Holding i EkosCakes koji su u 2024. godini zajedno imali više od 6,5 milijuna eura dobiti. U Koprivničko–križevačkoj županiji je, pokazuju podaci Fine, u 2024. godini bilo registrirano ukupno 19 poduzeća koja su se bavila proizvodnjom kruha, peciva, slastica i kolača ili tri manje u odnosu na godinu ranije. Njih 17 godinu je završilo u plusu, no zato po dobiti razdoblja podravski i prigorski poduzetnici bitno zaostaju za svojim kolegama iz ostalih županija, koji su unatoč manjem prometu zgrnuli bitno veću dobit. Tako unatoč prihodima od 44,7 milijuna eura, varaždinski poduzetnici imaju čak 6,9 milijuna eura dobiti, Zadarski više od tri s prihodima od 41,9 milijuna eura, a iz zagrebačke imaju dobit od 4,2 milijuna eura s prihodima od 58,7 milijuna eura.

FOTO arhiva
