Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
SMRTNOST MU JE 88 POSTO!

Pojavio se novi virus! Prenosi se seksualnim putem i zaraženom odjećom

Europu je zabrinula vijest o 34-godišnjaku koji je stigao u Španjolsku iz Ekvatorijalne Gvineje. Tamo se pojavio smrtonosni marburški virus, zbog kojega je više od 200 ljudi u karanteni. Muškarac je testiran, ali test je bio negativan te će za nekoliko tjedana biti ponovljen. Profesorica Alemka Markotić, članica bivšeg hrvatskog Nacionalnog Covid stožera, komentirala je neki dan pojavu novoga virusa za Dnevnik Nove TV.

“Danas je moguće da bilo koja bolest dođe iz bilo kojeg dijela svijeta. Ovo nije tip Covida koji će se širiti brzo kapljičnim putem zrakom i slično. Treba imati bliži kontakt s izlučevinama bolesnika. Eventualno se može prenositi seksualnim putem, zaraženom odjećom, posteljinom. Kod svake sumnje bi, međutim, sve mjere izolacije i karantene bile primijenjene”, kaže Markotić.

Riječ je o zaraznoj bolesti sa smrtnošću od 88 posto. Za nju nema cjepiva niti antivirusnog tretmana za liječenje, ali iskustvo s pandemijom koronavirusa mnoge je naučila na odgovorno ponašanje, a epidemiologe i liječnike na praćenje pojave i širenje bolesti te farmakologe na rad na cjepivu.

FOTO: twitter

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI