Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
JVP KRIŽEVCI SPECIFIČNA JE PO SVOM DJELOVANJU

Pokrivaju čak 500 četvornih km i dostavljaju vodu desecima naselja

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Ako ste mislili da profesionalni vatrogasci ne rade ništa i čekaju poziv za intervenciju koja se i ne dogodi svakog dana, prevarili ste se, a pogotovo kad se radi o Javnoj vatrogasnoj postrojbi Križevci. Naime, ondje djeluje 18 operativnih vatrogasaca koji su na terenu gotovo svaki dan, pokrivaju ogroman teritorij od 500 kvadratnih kilometra, dakle, više nego njihovi kolege u Koprivnici ili Đurđevcu. Razlog za to su ogromne površine koje spadaju pod grad Križevci i okolne općine, koje su bile u sastavu bivše općine Križevci.

Prošle su godine križevački vatrogasci imali 194 intervencije, a velik dio tih intervencija otpada na tehničke intervencije, koje nisu požari već, primjerice,  čišćenje prometnica nakon nevremena, izvlačenje unesrećenih iz vozila nakon prometne nesreće, osiguranje poprišta nesreća i slično.

– Broj intervencija nam se povećava, kako zbog većeg broja prirodnih nepogoda ili većeg broja prometnih nesreća i taj trend nije dobar – naveo je Mario Martinčević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Križevci.

Mario Martinčević, zapovjednik JVP-a Križevci

Osim svog temeljnog posla, križevački vatrogasci, kako bi podigli prihode i postali što više neovisni, pružaju i usluge prodaje i servisiranja vatrogasnih aparata. Ipak, jedna ih stvar najviše odvaja od svojih kolega iz županije. Kako smo već naveli, pokrivaju jako velik prostor, a grad Križevci ima čak 59 prigradskih naselja. Taj prostor u velikom je dijelu brežuljkaste konfiguracije, a tu mještani imaju velikih problema s vodom. Javnog vodovoda nema, zbog više nadmorske visine zdenci često presuše, a tu „na scenu“  nastupa JVP Križevci.

– Mnogo mjesta u okolici grada nema mogućnost priključenja na gradski vodovod, a nemaju niti vode u bunaru. Stoga je Grad donio odluku da sufinancira dovoz pitke vode u cisternama do građana koji žive na tim mjestima. Tako smo prošle godine ispostavili čak 1003 cisterne s pitkom vodom. Dakle, možemo reći da, osim što štitimo građane od požara i nepogoda, osiguravamo im i pitku vodu – naveo je zapovjednik Martinčević koji je kazao da je to svakodnevni posao, a on u tome vidi još jednu prednost.

– Ovu uslugu obavljamo od ponedjeljka do petka, no kada se radi o obiteljskim gospodarstvima sa stokom ili obiteljima s malom djecom, nikad nismo odbili dovoz, bilo to i za vikend. Uz to, naši su vozači svaki dan na terenu, voze cisterne, to mnogo znači za praksu i brzinu dolaska da određene točke. To mnogo znači i kod intervencija – objasnio je Mario Martinčević jednu od glavnih aktivnosti JVP Križevci.

No, kako kaže, mnogo se radi na izgradnji vodovodne mreže na području grada te bi se taj problem s vremenom trebao svesti na mnogo nižu razinu.

Kako smo spomenuli, velik je problem i udaljenost nekih mjesta od same vatrogasne postrojbe, a dužnost je i želja vatrogasaca da se na intervenciju dođe što prije. No, kilometri su neumoljivi i do nekih mjesta dolazi se kasnije.

– Imamo zakonsku obvezu da do svakog mjesta na teritoriju za koji smo nadležni stižemo u roku od 15 minuta. Mi to uspijevamo, no ona mjesta koja su udaljenija imaju bolje razvijene i opremljene DVD-ove i to znači da mogu pružiti i kvalitetnu intervenciju do dolaska postrojbe JVP-a – objasnio je Mario Martinčević način na koji su doskočili ovom problemu s kojim se susreću.

Što se tiče opremljenosti i vozila, zapovjednik Martinčević kaže da su tu na visokoj razini, a jedino im nedostaje šumsko vozilo, koje bi im zbog konfiguracije terena koji pokrivaju itekako olakšalo djelovanje, a on je siguran da će u doglednom vremenu doskočiti i tome i nabaviti takvo vozilo.

Spremnost vatrogasaca u JVP-u Križevci jedna je od najvažnijih stavki, a tu se vode mišlju da vatrogasci moraju biti fizički spremni kako bi izdržali i najzahtjevnije intervencije. Sustav rada vrlo je zahtjevan; svaka smjena, ako nema intervencija, počinje vježbama, kako teorijskim, tako i praktičnim.

Krešimir Prpić upoznat je sa svakim vozilom, alatom i vatrogasnom tehnikom

– Radi se u turnusima, nakon održana 12-satne smjene počinje nam pripravnost. Dakle, odlazimo kući, ali u slučaju veće intervencije moramo u roku od 15 minuta biti u stanici. Tada odradimo i noćnu smjenu od 12 sati i tada smo slobodni dva dana – objasnio je Krešimir Prpić, voditelj smjena u JVP-u Križevci. Što se tiče fizičke spremnosti, križevački vatrogasci napravili su svoju vlastitu teretanu gdje svakodnevno vježbaju i to uz pomoć profesionalnog trenera, a sve da što brže i bolje interveniraju kod je najpotrebnije.

Križevački vatrogasci opremili su teretanu

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

IVAN RADELJIĆ, NOVI TRENER SLAVEN BELUPA, O PLANOVIMA, IGRAČIMA, BUDUĆNOSTI...

Želim da Koprivnica, baš kao u moje vrijeme, opet bude neosvojiva utvrda

Sudarila se dva automobila

FOTO Prometna nesreća na Podravskoj magistrali

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Sudarili se Opel i Peugeot ispred bolnice

problem u prekodravlju

Miljenko: “Međaš je prekopao državno zemljište, ljudi ne mogu do svojih posjeda”

NERADNI DAN

U Koprivnici se sutra ne naplaćuje parking

rogati konj

Generalićeva slika vrijedna 220 tisuća eura stiže u Đurđevac. Nepoznato je pod kojim uvjetima i u kakvom aranžmanu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati