Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Počela nova školska godina

Policija apelira na vozače: Vozite s povećanim oprezom, lani u županiji stradalo 14 malih sudionika u prometu

Počela je nova školska godina što znači da je na našim gradskim i županijskim prometnicama povećan broj sudionika među kojima su se našli i oni najmlađi koji prvi puta kreću samostalno od svojih domova prema školi.

Kako bi se djeci, prvenstveno učenicima nižih razreda osnovnih škola, posebice prvašićima omogućio što sigurniji dolazak u školu i povratak iz škole kućama, Policijska uprava koprivničko – križevačka danas je ujutro počela provoditi preventivne aktivnosti u sklopu akcije Poštujte naše znakove.

Mario Imbriovčan ovlašten za obavljanje poslova načelnika PP Koprivnica jutros je podsjetio da kao i svake godine provodimo akciju usmjerenu na mališane koji po prvi puta sudjeluju u prometu.

– Cilj je zaštiti ih na cestama, bitno je da znaju one temeljne prometne propise kako bi se izbjeglo njihovo stradavanje. Bitno je da vozači obrate pažnju na njih, prilagode brzinu kretanja i voze s povećanim oprezom kako bi u svakom trenutku mogli zaustaviti vozilo i spriječiti stradavanje djece u prometu – naglasio je Imbriovčan te apelirao na roditelje da prođu put s djecom do škole i ukažu im na opasnosti, ali i da sami poštuju prometne propise kako bi djeca učila od njih. Policijski službenici će također u školama tijekom roditeljskih sastanaka educirati djecu kako bi naučili temeljne prometne propise koji su bitni za sudjelovanje na cesti.

Imbriovčan je podsjetio na činjenicu da djeca stradavaju svakodnevno u prometu. Prošle je godine ukupno stradalo 14 od čega ih je 13 sudjelovalo u svojstvu putnika, dok je jedan stradao kao vozač bicikla na označenom pješačkom prijelazu. Kako bi se takve nesreće izbjegle, roditelji bi trebali koristiti dječje sjedalice, kazao je.

Izmjenama zakona o sigurnosti prometa na cestama propisana je nova kategorija, a to su vozači osobnih prijevoznih sredstava, odnosno romobila s kojima u prometu ne smiju sudjelovati djeca mlađa od 14 godina, a pri vožnji moraju koristiti zaštitnu kacigu.

– Svakodnevno smo svjedoci zaprimanja liječničke dokumentacije iz koje je vidljivo da djeca na takvim prijevoznim sredstvima stradavaju, a ne rijetko se događaju i teške tjelesne ozljede – kazao je Imbriovčan te još jednom apelirao na roditelje da djeci kupe kacige.

– Ali nije dovoljno ih samo kupiti nego ih treba i koristiti – zaključio je.

Na putu do škole danas smo ujutro zatekli mamu Dragicu i njenu Anu koje su do škole morale prevaliti 500-tinjak metara, dionicu na kojoj je potrebno prijeći tri pješačka prijelaza. Kako nam je otkrila Dragica, kod kuće je svojoj prvašici objasnila kako se ponašati.

– Moram gledati lijevo-desno kad dođem do zebre – pojasnila nam je Ana.

Dragica je svoju Anu podučila kako proći put do škole

Isto tako, Marko je u društvu majke Sanele krenuo na svoj prvi “radni dan” u školu Đuro Ester. Jutros su ga dovezli roditelji, a inače će Marko u školu stizati autobusom. Problema nadaju se neće biti jer je ovaj prvašić prema maminim riječima poprilično samostalan, a sam nam je otkrio kako se kao novi sudionik u prometu mora ponašati ozbiljno i odgovorno o čemu je kod kuće već raspravio s roditeljima.

TEKST I FOTO SONJA BADALIĆ

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

promjene na klupi pred važnu utakmicu

Legendarni Dodik uoči Osijeka priključen prvoj momčadi, cilj mu je ‘probuditi’ napadače

Župan Darko Koren sa suradnicima obišao je novu poslovnu jedinicu ljekarne

Umjesto pod Domom zdravlja, od sada dio Ljekarni Koprivnica

PORED CIJENE POJAVIO SE I PROBLEM PRIJEVOZA

FOTO Podravska tvrtka nabavila 56 vagona za transport 50 tisuća tona žitarica

OZLIJEĐEN JE

FOTO Vozač se autom zabio u policajca na motociklu

kako smo se doveli do toga da je normalno krasti vegetu u pogonu

Kutle i Gucić slobodni su ljudi, kao i mnogi Podravkini menadžeri. I to je temelj naše moralne propasti

Sjednica gradskog vijeća

Gradonačelnik Bilić kritizirao Lukom, pecnuo i ŽUC

Upišite pojam koji želite pretraživati