Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
beogradska "lavina" i u našem kraju

Policija u koprivničkoj školi zbog “popisa žrtava”, školarka na ispitivanju!

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Sredinom prošlog tjedna javnost je ostala šokirana viješću da je policija došla u jednu zagrebačku školu nakon prijave ravnateljice da je maloljetni učenik tijekom svađe s prijateljima zaprijetio da će se vratiti s pištoljem. Ovo je, pišu mediji, samo jedna u nizu prijava koje nakon beogradske tragedije stižu policiji u mnogim našim gradovima.

U većini slučajeva djeca su radila svoj takozvani „popis žrtava“, po uzoru na maloljetnog ubojicu iz Beograda. Jedna od takvih intervencija, doznajemo iz više izvora, bila je i u koprivničkoj školi. Naime, jedna učenica imala je tako zvanu „listu za odstrel“ napisanu na papiru.

U školi je bila policija pa obavila i obavijesni razgovor s djevojčicom i jednim od roditelja. Uključeni su u slučaj i psiholozi i pedagozi, dok službene zabilješke prema Centru za socijalnu skrb, kako nam je potvrđeno, tamo još nije bilo. Koprivnička policija provodi detaljnu istragu kako je uopće došlo do pisanja liste, je li nešto ozbiljno ili, najvjerojatnije, rezultat glupe dječje igre. Policija svaku ovakvu dojavu doživljava ozbiljnom, bez obzira na to je li riječ o zezanciji ili nečemu drugome. Kako će završiti ovaj slučaj još nije poznato. Iz neslužbenih policijskih krugova dobili smo potvrdu da su u jednoj školi imali postupanje upravo zbog prijave da je netko od učenika napravio „popis žrtava“.

Pokušali smo nešto više saznati službeno u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj. Nisu opovrgnuli naše navode, međutim djelatnica zadužena za informiranje Ivana Šeničnjak kazala je kako je uputa iz Ravnateljstva policije za sve uprave da policija u ovakvim slučajevima, ali i slučajevima vršnjačkog nasilja, a pogotovo kad je riječ o djeci – ne izvještava.

To je i razumljivo, s obzirom na to da bi ovakvi slučajevi mogli potaknuti i ostale. No, važno je da se u javnosti priča o samom fenomenu i da se ukaže na štetnost i opasnost, makar bila i najbezazlenija dječja igra.

– Živimo u društvu u kojem uvijek morate biti izvrsni, imati petice, najljepše se oblačiti. Mladi se sve teže nose s time, teško se nose s brojnim informacijama kojima su zasipani i ne znaju filtrirati dobre od loših. Starijima je ipak nešto lakše – smatra Nina Hrenić, poznata koprivnička psihologinja i savjetnica koja se slaže da se o pojedinačnim slučajevima ne bi trebalo izvještavati na načine na koji to čine mediji, ali i da treba razgovarati o fenomenima današnjice.

– Najlakše je uprti prstom u roditelje i reći da sve polazi od obitelji, no mnogo je faktora koji utječu, pa i mediji te društvo u cjelini. Pišući o pojedinačnim slučajevima stvaramo nepotrebnu štetu – ističe ona. Smatra kako bi svaki roditelj trebao upoznati svoje dijete, razgovarati s njim o ovakvim temama, pitati što misli o tome i kakve su posljedice. Ističe kako je dojam da se ponekad „puše i na hladno“, no s obzirom na događaje i društvo u kojem živimo, to je shvatljivo.

FOTO: Podravski list/ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

Sudarila se dva teretna vozila na Podravskoj magistrali. Jedna osoba ozlijeđena

U POVODU DANA PLANETA ZEMLJE

FOTO/VIDEO U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Kombi naletio na srnu, uginula je

obavijest za potrošače

U popularnom voću iz Libije otkrivena tvar opasna po zdravlje

nastupile na 27. državnom prvenstvu u Krapini

Koprivnica ima zlatne djevojke, mažoretkinje ponovo rasturile u nastupu s pomponima

SPREMA SE DVODNEVNA FEŠTA

Večer uoči Praznika rada dobro ćemo se zagrijati, stižu nam tamburaši u kožnim jaknama


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati