Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Poljoprivrednicima dodijeljeno oko 10 i pol milijuna kuna za naknadu štete od tuče

Poljoprivrednicima iz Varaždinske županije, čiji su usjevi i nasadi stradali uslijed prirodne nepogode tuče, isplaćena je naknada štete u iznosu od 10.485.000 kuna. Riječ je o najvećem iznosu isplaćenom za štete u poljoprivredi na području Varaždinske županije.

Prirodna nepogoda proglašena je na području gradova Lepoglave i Varaždina te devet općina, među kojima su i Mali Bukovec, Veliki Bukovec i Sveti Đurđ. Štete na poljoprivredi na 400-tinjak gospodarstva iznosile su 19.139.706,29 kuna.

– Našim poljoprivrednicima je u prosjeku isplaćeno 50 posto od ukupno utvrđene štete, što je najveći iznos dosad. Ovime smo prvenstveno pomogli hrvatskom cvjećarstvu, jer se upravo ovdje u ludbreškom i bukovečkom kraju proizvodi polovica hrvatskog cvijeća. Podrška poljoprivrednicima jedan je od prioriteta Varaždinske županije, o čemu govori podatak da smo za 50 posto povećali proračun za poljoprivredu – istaknuo je varaždinski župan Anđelko Stričak, nadodavši kako u proračunu za iduću godinu planiraju sedam milijuna kuna za poticanje poljoprivredne proizvodnje.

– U Varaždinsku županiju je isplaćeno gotovo 10,5 milijuna kuna za 393 pogođena poljoprivrednika. Svi bismo voljeli da smo sredstva mogli isplatiti odmah, kada smo ih i osigurali, no nepogode su se, nažalost, ponavljale i odgađale proceduru potrebnu za isplatu pomoći. Hvala županijama na kontinuiranoj suradnji i partnerstvu koji su u ovom slučaju rezultirali izradom programa pomoći lokalnim poljoprivrednicima – rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Prema indikativnoj raspodjeli iznosa potpore za štete u poljoprivredi, za Varaždinsku županiju prvotno je bilo predviđeno nešto više od pet milijuna kuna kuna, no Ministarstvo je dodijelilo gotovo dvostruko veći iznos jer je ukupno utvrđeni iznos šteta na području Varaždinske županije u omjeru prema ukupnoj šteti od tuče na području cijele Hrvatske bio daleko veći u usporedbi s preostalim županijama koje su također proglasile elementarnu nepogodu.

Načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić podsjetio je da je prošlo točno šest mjeseci otkad je njegov kraj pogodila tuča.

– Stajali smo ispred ovih staklenika i plastenika, a iako se činilo da je situacija nerješiva, nisam sumnjao da ćemo je uspjeti riješiti uz pomoć Varaždinske županije, Ministarstva poljoprivrede i Vlade RH. Ljudi su jedni drugima pomagali i to zajedništvo se prenijelo na sve druge. Od ukupnog iznosa za Varaždinsku županiju, poljoprivrednicima iz općina Veliki i Mali Bukovec te Sveti Đurđ isplaćeno je osam milijuna kuna – rekao je načelnik Vrbanić. 

Na pristigloj pomoći zahvalio je Josip Mraz, vlasnik istoimenog OPG-a.

– Doista nas je zadesila katastrofa, u prvi tren se činilo da je situacija nerješiva. Međutim, uz puno truda uspjeli smo sve popraviti i složiti, tako da zahvaljujem na dosad pristigloj pomoći – istaknuo je Josip Mraz.

FOTO: Varaždinska županija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

IZGLASAN PRORAČUN GRADA LUDBREGA

Za oporbu proračun nije razvojan, gradonačelnik Bilić tvrdi da je odlično balansiran

manifestacija najtoplija srcu

Sve je spremno za advent u Križevcima koji počinje već ovaj petak

Neka se djeca još uvijek znaju igrati bez mobitela

FOTO/VIDEO Kreativni klinci iz Prugovca od pijeska izgradili mini farmu

VELIKA DVORANA BILA JE ISPUNJENA

Svečanim koncertom HPD „Kalnik“ obilježio 123 godine djelovanja

za svaku pohvalu

Podravska općina stipendira 64 studenta, mjesečno dobivaju čak 120 eura

Tri nova vlaka na relaciji križevci - zagreb

Dobre vijesti iz HŽ-a za mnoge putnike!

Upišite pojam koji želite pretraživati