Ljeto je doba godine kad su trgovine, tržnice i štandovi uz cestu krcati lubenicama. Ovo je voće, pardon, povrće, omiljeno mnogima, no nije rijetkost da se ljudi razočaraju kad ju otvore i vide blijedu, bezukusnu ili brašnastu lubenicu. Izabrati onu najsočniju i najslađu nije lak zadatak i često je ustvari lutrija, međutim postoje neki trikovi.
1. Izgled
Poznato je da lubenice “leže” na zemlji i obično je taj dio kore žut, a ako je kojim slučajem bijel, ne uzimajte ju.
2. Kucanje
Lubenica bi trebala biti slatka ako po njoj pukcate i osjetite zvuk odzvanjanja. To znači da bi trebala biti sočna i ukusna, odnosno zrela.
3. Peteljka
Ukoliko je peteljka zelena, lubenica je svježa, a ako je suha, lako da već neko vrijeme stoji.
Stali smo na štandu u Sokolovcu gdje se prodaju prave, domaće lubenice. Prodavač nam je otkrio maleni trik koji on sam koristi kako bi otkrio koja je lubenica crvena, sočna i ukusna. Svoj nam je trik prezentirao i bome nije pogriješio. Prerezao je lubenicu i doista pogodio, a radi se o tome da šare na lubenici moraju biti široke i žućkaste. Ukoliko je cijela lubenica gotovo zelena, nije zrela.
FOTO Podravski list