Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
izvještaj o prirodnoj nepogodi

Poplave u Podravini napravile štetu veću od 2 milijuna eura: “Bez pomoći države i Fonda obnova će trajati godinama”

Općina Legrad u utorak je objavila izvještaj o prirodnoj nepogodi u Podravini uzrokovanoj nezapamćenim poplavama. Šteta je procijenjena na vrtoglavih 2.180.000,00 eura i kako navode, bez pomoći države i Fonda solidarnosti obnova će trajati godinama.

Početkom mjeseca kolovoza 2023. godine visoki vodostaji rijeka Drave i Mure počeli su stvarati probleme i voda se počela razlijevati unutar indudacijskog područja. Dana 5. i 6. kolovoza voda se razlijala preko puteva između Legrada i Donje Dubrave, te Legrada i Halaš Čarde te su prometnice zatvorene.

U ranim jutarnjim satima, 7. kolovoza voda iz Drave je probila u jezero Šoderica i počela uništavati kamp,  šetnicu i prijetila urušavanjem dvaju objekata.

Dana 8. kolovoza nakon porasta vodostaja u jezeru voda je ugrozila prvi red vikendica i kuća, te se 15-ak objekata nije moglo spasiti i u njih je prodrla voda, a na glavnoj cesti uspostavljena je druga linije obrane na kojoj su izrađeni zečji i zemljani nasipi. Toga dana Drava kod Botova dosegla je rekordni vodostaj od 616 centimetara. Nasipi su zadržavali vodu sve do 9.kolovoza do 3 sata kada je vodostaj pao ispod 560 cm i voda je prestala ulaziti u jezero. U obrani u od poplave sudjelovale su vatrogasne postrojbe iz Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije, civilna zaštita, mještani i civili, radnici komunalnih poduzeća, Hrvatske vode i njihove partnerske tvrtke, pripadnici redarstvenih službi i službi zaštite i spašavanja, te brojni drugi ljudi koji su pomagali u pripremi hrane i logistici. Ukupno je napunjeno preko 25.000 vreća s pijeskom, a utrošeno je preko 35 kamiona pijeska.

Dana, 16. kolovoza 2023. godine Koprivničko-križevačka županija proglasila je prirodnu nepogodu –  poplavu na području Općine Legrad i ostalih općina uz Dravu, te se pristupilo popisivanju štete.

Dana 26.kolovoza 2023. godine preko 150 mještana i posjetitelja Šoderice sudjelovalo je u akciji čišćenja okoliša Šoderice, te je prikupljeno više od 30 kubika biljnog otpada i 5 kubika glomaznog otpada.

S obzirom na blizinu onečišćenog prostora –bivše praonice vagona na Botovu, koja je također bila poplavljena, postoji mogućnost da je dio opasnih tvari završio u vodi i tlu. Napravljena je bakteriološka analiza vode Šoderice, te nisu primijećene anomalije, a kemijska analiza će se izraditi dok se voda slegne. Zbog svega navedenog ne preporuča se kupanje u jezeru Šoderica do daljnjega.

FOTO Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

promjene na klupi pred važnu utakmicu

Legendarni Dodik uoči Osijeka priključen prvoj momčadi, cilj mu je ‘probuditi’ napadače

Župan Darko Koren sa suradnicima obišao je novu poslovnu jedinicu ljekarne

Umjesto pod Domom zdravlja, od sada dio Ljekarni Koprivnica

PORED CIJENE POJAVIO SE I PROBLEM PRIJEVOZA

FOTO Podravska tvrtka nabavila 56 vagona za transport 50 tisuća tona žitarica

OZLIJEĐEN JE

FOTO Vozač se autom zabio u policajca na motociklu

kako smo se doveli do toga da je normalno krasti vegetu u pogonu

Kutle i Gucić slobodni su ljudi, kao i mnogi Podravkini menadžeri. I to je temelj naše moralne propasti

Sjednica gradskog vijeća

Gradonačelnik Bilić kritizirao Lukom, pecnuo i ŽUC

Upišite pojam koji želite pretraživati