Većina ga ljudi koristi kao začin odnosno dodatak jelima ili čajevima, međutim popis bolesti čijem liječenju đumbir pridonosi, poprilično je dugačak. Konzumira se svjež, osušen, u prahu, kao ulje ili sok. Popularan je među trudnicama jer ublažava mučnine i često ga uspoređuju s ibuprofenom jer pomaže kod bolnih menstruacija. Đ
umbir sadrži fenolne spojeve koji imaju antioksidativna, antitumorska i protuupalna svojstva, a istraživanja su čak pokazala da đumbir ima pozitivne učinke na liječenje malignih tumora na životinjama.
Istraživanja su pokazala i da pomaže u snižavanju razine šećera u krvi i regulira razinu inzulina kod osoba s dijabetesom. Konzumiranje đumbira može pomoći i u smanjenju tjelesne težine i masnih naslaga. Obzirom na navedeno, ne čudi niti činjenica da đumbir snižava visoke razine lošeg kolesterola. Zbog antihistaminskih svojstava, đumbir je učinkovit u liječenju alergija. Žlica soka i meda od đumbira ublažava kašalj i upalu grla povezane s prehladom. Koristan je i u liječenju trovanja hranom.
Međutim, đumbir se ne smije davati djeci mlađoj od 2 godine, a ona starija ga mogu uzimati kao prirodni lijek za mučninu, glavobolju i grčeve u želucu.
FOTO ilustracija