Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Porezna uprava objavila listu dužnika: evo tko najviše duguje

Županijski kralj šljunka Davor Lukačić najveći je porezni dužnik u koprivničko-križevačkom kraju, a njegov dug ostao je isti kao i lani – 16,1 milijuna kuna! Podaci su to koji se tradicionalno krajem listopada za proteklo razdoblje objavljuju na stranicama poreznih dužnika, tzv. „liste srama“. 

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Lukačić je za PDV dužan 8,6 milijuna kuna, dužan je platiti i porez na dobit od pet milijuna kuna, 1,7 milijuna kuna za doprinose…

Karizmatični Ambasador, Dragutin Čižmak, drugi je na listi najvećih dužnika među fizičkim osobama koje obavljaju neku djelatnost. On je dužan 2,26 milijuna kuna, najviše za PDV, 1,9 milijuna kuna. Na listi je, dodajmo, i famozni križevački bankar Goran Delić s dugom od 1,1 milijun kuna.

Godinama je prvi na listi poreznih dužnika, kad se gledaju fizičke osobe, bio stanoviti 40-godišnjak Marinko Macura iz Prijedora, ali s križevačkom adresom. Tako je i sad. Macura pak je dužan 14,9 milijuna kuna i to na ime posebnih poreznih trošarina.

Njemu uz bok tu je i Karlo Piskor iz Novog Virja s osam milijuna kuna duga. Najvjerojatnije se radi o dugovima prema državi koji su, sumnja se, nastali u kaznenim djelima, ilegalnoj trgovini duhanom. Upravo se i njegovo ime dovodi u vezi s tim. Neki od članova kriminalne bande su se čak i nagodili s pravosuđem te su već i osuđeni na uvjetne ili zatvorske kazne.

Po svemu sudeći, država će se teško naplatiti, a njihova imena vjerojatno će i dalje biti na vrhu dužnika. Dodajmo i kako na listi nema još jednog od Piskorovih iz Novog Virja – Franje Piskora, Karlova oca, koji je dužan oko 8,7 milijuna kuna. Naime, njemu je adresa prebivališta navedena u Zagrebu. Također, nema ni drugog sina Martina kojemu je također adresa u Zagrebu, a dužan je oko osam milijuna kuna. Podsjetimo, dio su „bande“ uhićene u poznatoj USKOK-ovoj akciji Nicotiana u kojoj su zaplijenjene desetine tona ilegalnog duhana.

MBM vrtni centar iz Koprivnice najveći je dužnik u županiji kad se radi o firmama, a njihov dug iznosi čak 12,5 milijuna kuna. Najviše od toga je dug za PDV, i to nešto više od devet milijuna kuna. Od poznatijih, dodajmo i kako dug od 1,5 milijuna kuna ima Koprivnicaparking i to na osnovu naknada za koncesije za što se, koliko znamo, i dalje vodi spor.

U općinama diljem županije nema većih poreznih dužnika među firmama, a ističu se tek hlebinski Horvat metali koji su pak dužni četiri milijuna kuna. Spomenimo i kako na listi više nema Hotela Picok koji je počistio svoje dugove.

FOTO: Arhiva

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI