Grašak je jedna od najpopularnijih i najzdravijih mahunarki, bogata proteinima, vlaknima i vitaminima. Uzgoj graška nije zahtjevan, ali uz pravilnu pripremu tla, pravovremenu sadnju i adekvatnu njegu, možete značajno povećati urod. U nastavku donosimo sve ključne korake za uspješan uzgoj graška.
1. Odabir tla i priprema za sadnju
Grašak najbolje uspijeva u blago kiselom do neutralnom tlu (pH 6,0-7,5), bogatom humusom i s dobrom drenažom. Preferira sunčana ili polusjenovita mjesta.
Priprema tla:
- U jesen prekopajte tlo i obogatite ga kompostom ili zrelim stajnjakom.
- U proljeće ga prorahlite, ali nemojte dodavati svježi stajnjak jer može uzrokovati prekomjerni rast lišća na račun plodova.
- Osigurajte potporu (mreže, kolce) za visoke sorte kako bi biljke imale dovoljno prostora za rast.
2. Kada i kako sijati grašak?
Grašak se sije čim prođe opasnost od jakih mrazeva, već u veljači ili ožujku, ovisno o klimatskim uvjetima.
- Postupak sjetve:
- Razmak između redova: 40-50 cm
- Razmak između biljaka: 5-10 cm
- Dubina sjetve: 3-5 cm
- Nakon sjetve tlo lagano pritisnite i dobro zalijte.
Savjet: Prije sjetve namočite sjeme u mlaku vodu 12-24 sata kako biste ubrzali klijanje.
3. Njega graška za maksimalan prinos
Zalijevanje – Grašak voli vlagu, ali ne podnosi previše vode. Najvažnije je redovito zalijevati tijekom cvatnje i formiranja mahuna.
Prihrana – Grašak ne zahtijeva mnogo dušika jer veže dušik iz zraka. Preporučuje se lagano prihranjivanje fosforom i kalijem.
Plijevljenje i okopavanje – Redovito uklanjajte korov i rahlo obrađujte tlo kako biste poboljšali rast korijena.
Podrška biljkama – Sorte visokog rasta treba osigurati mrežom, kolcima ili grančicama.
4. Berba graška i čuvanje
Grašak se bere kada su mahune pune, ali još uvijek mekane – oko 60-70 dana nakon sjetve.
Možete ga čuvati u hladnjaku nekoliko dana ili ga zamrznuti kako biste sačuvali svježinu
FOTO ilustracija