Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
VRT

Posadite jednu od ovih biljaka pokraj luka i urod će se poduplati

U vrtu je jako važno izmjenjivati biljke koje imaju različite zahtjeve. Prije se to rješavalo plodoredom, ali u današnje vrijeme sve su popularnije mješovite kulture. Sadnjom više različitih biljaka na istoj gredici bolje se iskorištava prostor, stoga su mješovite kulture osobito pogodne za one manje vrtove.

U mješovitoj kulturi jednako kao i u prirodi biljne zajednice za vrijeme vegetacije rastu blizu jedna drugoj i na taj način njihovo lišće sjeni tlo i štiti vlažnost tla od isparavanja. Dobro organizirana mješovita kultura na gredici mora se nadopunjavati i nadzemno i podzemno, a biljke moraju biti odabrane na način da se međusobno ne ugrožavaju svojim listovima i plodovima te uvijek mora ostati dovoljno prostora za svjetlost i zrak.

Naprimjer, korjenasto povrće odlično se nadopunjuje s lisnatim.

Jako je bitno kombinirati biljke koje iz zemlje ne crpe iste tvari i nisu podložne istim bolestima. Recimo, nije dobro posaditi pored paprike rajčicu, ali kupusnjače će dobro iskoristiti prostor ispod rajčica i postati otpornije jer rajčica luči tvari koje odbijaju štetnike kupusa. Na gredicu je dobro uključiti i nešto začinskog bilja jer ono katkad poboljšava okus biljaka koje rastu kraj njega.

Cikla
Cikla najbolje raste ako se posadi uz luk, korabicu, bosiljak, grah, salatu, kupus ili rajčice. Ako je posađena uz luk, odbija neke kukce i korove.

Luk se obično sadi uz mrkvu jer odbija mrkvinu, a mrkva lukovu muhu, a posijete li kamilicu pored luka, poboljšat ćete mu aromu. Sve u svemu ovo su najbolji prijatelji u vrtu i međosobno se štite od štetočina. Luk spašava mrkvu od štetnika, jer oslobađa tvar alicin koja djeluje insekticidno i fungicidno.

Rajčica
Dobri susjedi rajčicama su zelena salata, češnjak, korabica, mrkva, kukuruz, grašak, rotkvice, suncokret, luk, češnjak, cikla, celer i kim.

Krastavac
Dobri susjedi krastavcima su luk, češnjak, salata u glavicama, kopar, niski grah, cikla, anis, visoki grah, celer, kupusnjače, komorač, korijander i kim. Loši – krumpir, rajčica, radič i rotkva.

Češnjak i crveni luk štite povrće i voće koje uzgajamo. Svojim mirisom odbijaju mnogobrojne štetnike, poboljšavaju imunitet uzgajanih biljaka, smanjuju pojavu biljnih bolesti i povećavaju rodnost.

FOTO: Podravski list/ ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

Posao nude i na sjeveru hrvatske

Jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj traži više od 100 radnika

VRT

Posadite ovo povrće u listopadu i na proljeće ćete ga imati u izobilju

KAJ VELITE?

FOTO Na Podravkinim silosima osvanula ogromna reklama

mještanima se dodatno podigla kvaliteta života

FOTO/VIDEO Podravsko selo dobilo autopraonu, ali ne bilo kakvu…

POTRAŽNJA JE VELIKA

Tvrtke traže više od 300 umirovljenika koji mogu i žele raditi

ŠUMA HRANE URODILA PLODOVIMA

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti održan Zdravi doručak na Cerinama u suradnji s Podravkom

Upišite pojam koji želite pretraživati