Jedna od najčešćih grešaka u vrtlarstvu je ponavljanje sadnje istog povrća na istu gredicu iz godine u godinu. Na prvi pogled čini se praktično jer ako je rajčica prošle godine tu dobro rasla, zašto je ne bismo opet posadili. No, istina je da time radimo štetu i biljkama i tlu.
Kada se povrće stalno uzgaja na istom mjestu, zemlja se iscrpljuje jer svaka kultura troši određene hranjive tvari. Osim toga, bolesti i štetnici specifični za određenu vrstu ostaju u zemlji i sljedeće godine još se brže šire. Upravo zato je plodored osnovno pravilo zdravog vrta.
Kupusnjače poput kupusa, kelja, brokule i karfiola nikada se ne bi smjele saditi na isto mjesto barem tri do četiri godine jer u zemlji ostaju bolesti poput kupusne kile. Pomoćnice, u koje spadaju rajčica, paprika, krumpir i patlidžan, također se ne ponavljaju jer dijele iste bolesti poput plamenjače i napadaju ih isti štetnici. Luk, češnjak i poriluk prenose gljivice i muhe pa ni njih ne treba vraćati prebrzo na istu gredicu. Mrkva, peršin i celer privlače štetnike poput mrkvine muhe, a grah, grašak i bob, iako obogaćuju tlo dušikom, na istom mjestu nakupljaju bolesti korijena.
Pravilan raspored kultura jednostavan je ako se prati nekoliko osnovnih smjernica. Nakon povrća koje troši puno hranjiva, poput kupusa, dobro je posaditi mahunarke koje obnavljaju tlo. Nakon rajčice i krumpira može se saditi lisnato povrće ili luk, a nakon graška i graha dobro će uspijevati kupusnjače.
FOTO arhiva