Ako u srpnju i kolovozu posadite određene vrste povrća, možete si osigurati zdrav i svjež izvor hrane tijekom cijele zime. Među najboljim izborima su lisnato povrće poput kelja, blitve i špinata, koje podnose niske temperature i čak postaju ukusnije nakon prvog mraza. Korjenasto povrće poput mrkve, cikle i peršina također dobro uspijeva, a njihova otpornost na hladnoću omogućuje berbu i zimi. Uz dobru pripremu tla, redovito zalijevanje i zaštitu od mraza, vaš zimski vrt može biti izdašan i hranjiv, prenosi 24sata.
Kelj
Vrlo otporan na niske temperature, kelj postaje čak ukusniji nakon mraza jer hladnoća potiče stvaranje prirodnih šećera u listovima. Uspijeva i pod snijegom, a koristi se u juhama, varivima i kao prilog.
Špinat
Brzo raste i može se uzgajati i u hladnijim uvjetima. Dobro podnosi blage mrazeve, a mladi listovi se mogu brati kroz cijelu zimu. Pogodan je za salate, juhe i popečke.
Blitva
Može podnijeti umjeren mraz i dugo se zadržava u vrtu. Listovi i peteljke koriste se za kuhanje, pečenje ili kao dodatak tjesteninama.
Cikla
Otporna na hladnoću, korijen se može vaditi po potrebi, dok su i mladi listovi jestivi. Može se peći, kiseliti, ribati sirova ili dodavati u variva.
Peršin
Nezaobilazan začin, ali i povrće koje daje aromu jelima. Korijen peršina zimi je cijenjen dodatak juhama, a list se može brati i u hladnijim uvjetima.
FOTO ilustracija