Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Povećava se otkupna cijena mlijeka: Dobro je dok otkupljivač prati rast cijena!

Najveći hrvatski otkupljivač mlijeka Dukat nastavlja s povećanjem otkupne cijene mlijeka. Tako će od 1. lipnja za dodatnih 15 lipa povećati cijenu litre mlijeka predane u otkup što će, uz prethodna četiri povećanja od početka godine, ukupno činiti povećanje od 65 lipa po litri.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Ovime Dukat nastoji očuvati poslovanje i egzistenciju svojih farmera te osigurati nastavak proizvodnje mlijeka na hrvatskim farmama, a rezultirat će ulaganjem od 105 milijuna kuna godišnje u primarni sektor – naveli su u toj kompaniji. Hoće li ti potezi zaustaviti negativan trend što se tiče broja muznih krava koju se nastavio i u prošloj godini, tek će se vidjeti. Naime, unatoč porastu ukupnog broja goveda za 1,2 posto u 2021. u usporedbi s godinom prije, nastavlja se trend smanjenja ukupnog broja muznih krava, i to za 7,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) sa stanjem 1. prosinca 2021. godine. To je ogroman pad, uzrokovan niskim otkupnim cijenama mlijeka, ali i relativno povoljnijim stanjem poljoprivrednika koji se bave ratarstvom. Naime, većina gospodarstava koja je bave proizvodnjom mlijeka ne gasi se nakon prodaje krava, nego se orijentiraju na druge vrste poljoprivredne proizvodnje, prvenstveno ratarstvo. Procjene su da domaća proizvodnja pokriva manje od 50 posto domaće potrošnje.

Viktorio Bogadi

Tako se prošle godine broj muznih krava smanjio za dvije i pol tisuće, a u sedam godina prije toga pao je za ukupno više od 25 tisuća krava.

Ministarstvo poljoprivrede kroz Program ruralnog razvoja, putem proizvodno-vezanih potpora za krave u proizvodnji mlijeka, osiguralo je financijsku omotnicu veću od 149 milijuna kuna, za krave dojilje preko 48 milijuna kuna, dok je ukupna proizvodno vezana potpora za stočarstvo 326 milijuna kuna, a sve radi revitalizacije hrvatskog stočarstva. Za dobrobit životinja u sektoru govedarstva ukupan iznos raspoloživih sredstava viši je od 121 milijun kuna, a kroz potpore male vrijednosti za mliječne krave izdvojeno je 51 milijun kuna.

 U tijeku je Natječaj vrijedan 30 milijuna kuna za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš te povećanje plodnosti tla. Također, održano je i javno savjetovanje za Nacrt Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine, koji sadrži strateške ciljeve, prioritete i mjere koje će osigurati jačanje i konkurentnost sektora proizvodnje mlijeka u narednom razdoblju. No sadašnji trend bit će vrlo zahtjevno okrenuti, ako je i moguće. Svijetla točka podravskog stočarstva je svakako Viktorio Bogadi, mladi poljoprivrednik iz Gole, koji ističe kako svako povećanje otkupne cijene mlijeka farmere veseli. Trenutno Viktorio ima 35 muznih krava i proizvodi oko 700 litara mlijeka pa će se u njegovu slučaju povećanje od 15 lipa po litri sigurno osjetiti u prihodima.

– Nedavno nam je također rasla otkupna cijena za 15 lipa, a novi rast je očito dio obećanja da će mljekarska industrija u ovoj godini povisiti cijenu za 50 lipa – kaže Viktorio Bogadi.

Novim povećanjem Viktorio će za litru mlijeka dobivati oko 3,2 kuna. Za farmera bi, dodaje on, bilo idealno kad bi se otkupna cijena bila minimalno 3,5 kune, no on se ne žali ni s trenutnom situacijom.

– Činjenica je da nam stalno rastu troškovi jer je repromaterijal, kao i plavi dizel, znatno poskupio, ali se ne zamaram previše otkupnom cijenom. Naravno da uvijek može biti i bolje, ali je dobro kad mljekarska industrija ipak prati sveopći rast cijena – zaključio je Vikotorio Bogadi koji trenutno gradi i novu farmu na kojoj će uzgajati 55 muznih krava.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

doslovno se nalaze u škripcu

Udruge nemaju adekvatne prostore i za to krive Grad

đurđevački limitator

Lepo je biti penzioner!

TRANSFERA K'O U PRIČI, TUCAKOVIĆ OSTAO BEZ STOPERA LISJAKA I PETIKE

“Sin vjetra” u Koprivnici, Križevčani s osam novih lica kreću u obranu prvog mjesta

PRIJEVARA U TIJEKU

Konzum objavio važno upozorenje za sve građane

Prelazak preko pruge od danas je puno sigurniji

FOTO/VIDEO U promet pušten željezničko – cestovni prijelaz u Kloštru Podravskom

vječiti hrvatski derbi

Obrvan želi novi skalp Lokomotive: Prednost je velika, ali curama sam rekao da je cilj isključivo pobjeda

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati