Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Visoke razine kolesterola u krvi mogle bi izazvati još jedan ozbiljan zdravstveni problem

Negativni utjecaj povišenog kolesterola na cjelokupno zdravlje dobro je poznat većini ljudi, a visoki krvni tlak, ateroskleroza, dijabetes i bolesti perifernih arterija samo su neki od problema koje može izazvati. No, manje je poznato da povišen kolesterol može uzrokovati ozbiljne probleme s vidom, a u rijetkim slučajevima čak i slijepoću.

Riječ je o okluziji centralne mrežnične arterije, gdje dolazi do stvaranja ugruška i zaustavljanja protoka krvi do oka. Blokirana ili sužena centralna arterija onesposobljava očni živac te dolazi do naglog, bezbolnog gubitka vida, piše Nezavisne.com

Ukoliko nije zahvaćena cijela arterija već samo njen ogranak i gubitak vida je ograničen samo na to područje i najčešće se radi o nestanku donje ili gornje polovine vidnog polja. Blokadom glavne arterije dolazi do potpunog gubitka vida. Potrebno je brzo reagirati jer se tako povećavaju šanse za oporavak, a ključno je što prije sniziti očni tlak.

S obzirom na mjesto stvaranja ugruška u mrežnici, pacijentu se može dijagnosticirati okluzija centralne mrežnične vene. Ova pojava karakteristična je za starije bolesnike, a gubitak vida može biti nagao ili postepen. Postoje dva tipa okluzije centralne mrežnične vene, a to su ishemični i neishemični. Ishemični tip okluzije manje je ozbiljan i zahvaća većinu pacijenata. Neishemični tip je ozbiljnija varijanta koja može dovesti do raznih komplikacija i značajnog gubitka vida.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

U popularnom prehrambenom proizvodu otkrivena tvar štetna za zdravlje

Povećanje primanja i datum isplate

HZMO ima važnu obavijest za sve umirovljenike

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati