Rotkvica je povrće koje ima sposobnosti liječenja cijelog tijela. Ovo jeftino povrće ima moć obnavljanja tkiva kože jer potpomaže učinkovitost određenih enzima u proizvodnji kolagena, pospješuje probavu, izbacuje toksine iz organizma i bori se protiv želučanih problema, a također pomaže jetri u pravilnom funkcioniranju. Ima snažna protuupalna svojstva pa tako može izliječiti upalu sinusa. Korijenje rotkvice je jestivo i prepuna je vitamina C i brojnih antioksidansa kao i hrpe hranjivih tvari koje odlično utječu na ogranizam. Pored toga, dobar je laksativ, a vlakna koja u sebi sadrži odlična su za apsorpciju lošeg kolesterola i zasićenih masti koje se nalaze u gomili prerađene hrane.
Zbog svojih povoljnih diuretičkih svojstava rotkvica pomaže i kod poremećaja urinarnog trakta. Mnogi rade grešku i bacaju lišće rotkvice iako ono obiluje zdravljem. Bogato je željezom tako da je dobro za osobe koje su anemične i pate od umora kao i svih ostalih posljedica niske razine željeza. Nutritivne dobrobiti rotkvice su također odlične obzirom da na 100 grama ima samo 16 kalorija, a od mikronutrijenata sadrži i kalij, mangan vitamine B6, K, A i bakar. Ovo povrće treba jako dobro oprati obzirom da raste u zemlji pa je podložnija nekim bakterijama, a čak se savjetuje i guljenje kore dok je svakako najsigurniji način jesti termički obrađenu rotkvicu.
FOTO arhiva