Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Pisali su mu da je kupio titule i da nije kulinarski majstor

Poznati podravski kuhar tužio dvojicu zbog klevete na Facebooku, izgubio je spor

Poznati podravski ugostitelj i kuhar Erich Glavica nije uspio u privatnoj tužbi protiv dvojice muškaraca koji su ga, kako je tvrdio, klevetali i vrijeđali na društvenoj mreži Facebook.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Prvog je tužio jer je na svojoj Facebook stranici objavio novinski članak u kojem piše kako je Glavica dobio najviše priznanje svjetske kulinarske udruge. Potom je ispod članka stavio novinske naslove u kojima piše kako je „optužen zbog prijevare“, kako su „gradske tvrtke i mnogi obrtnici i građani ostali bez novaca i stolarije“ i još neke novinske naslove.

Potom je stavio i komentar da se „ta titula kupuje i košta 250 eura“ te da je Glavica „kuhar amater“. To su, naveo je u tužbi, vidjeli mnogi u zemlji te izvan nje, a između ostalog i četiri njegova prijatelja koji su ga odmah obavijestili o tom „klevetanju“.

Drugi je, pak, muškarac kojeg je Glavica također tužio na sudu bio jer je komentirao navedene objave. Između ostalog napisao je, pisalo je u tužbi, „to si u pravu“, „katastrofa na što je spala udruga, ako svi tako kuhaju onda nemaju pojma, uostalom, sve je napisano…, mislim da je svaki komentar suvišan“ te dodao da su „neki od komentara osoba kojima je očito još uvijek ostao dužan novce, a možda i prozore i vrata“.

Glavica ga je tužio jer je smatrao da ga je imao namjeru teško osramotiti, kao i zbog tvrdnji da je na nemoralan način dobio titulu kulinarskog majstora.

Treba dodati kako se radi o događaju iz 2017. godine te kako je u međuvremenu već jednom odbijen u privatnoj tužbi, ali je drugostupanjski Županijski sud tu odluku ukinuo i sve vratio na novo suđenje. No, 1. siječnja 2020. godine došlo je do izmjena Kaznenog zakona pa kazneno djelo ovako opisanog teškog sramoćenja više nije bilo propisano kao kazneno djelo.

Sud je, dakle, morao odlučiti hoće li se promijeniti opis kaznenog djela u, recimo, kazneno djelo klevete ili pak u potpunosti odbaciti ovu tužbu. U svakom slučaju, navedeno je da će se, u slučaju izmjena Zakona odlučiti u korist počinitelja, a eventualna kazna ublažiti.

Prilikom utvrđivanja činjenica bilo je jasno kako se ne radi o vrijednosnom sudu nego iznošenju činjenica te kako nije bilo kontinuiranog iznošenja lažnih činjenica. Naime, u tužbi se uopće nije tvrdilo da su obojica znala da su te njihove tvrdnje neistinite pa da bi ga klevetali.

Potom je sud razmatrao mogućnost lakšeg kaznenog djela uvrede, međutim ni tu nije našao dovoljno elemenata. Takvi bi elementi značili da se radi o vrijednosnim sudovima počinitelja, a u ovom slučaju to nije bilo to. Sud nije utvrdio da su ga tim napisima uvrijedili, a niti se u opisu privatne tužbe ne navodi da su to bile neistinite tvrdnje.

To je i razlog zašto je sud u potpunosti odbio tužbu Ericha Glavice protiv dvojice „Facebook komentatora“.

– Ovakvom sudskom odlukom, umjesto da se kazne okrivljeni, kažnjava se privatni tužitelj kojemu su oni nanijeli neizmjernu štetu ne samo njemu kao osobi, već i njegovom zanimanju i profesionalnom životu. Za nagradu nisu krivi, a privatni tužitelj bi im trebao platiti troškove postupka, jer se u međuvremenu izmijenio Kazneni zakon, a nema zakonskih osnova da ih se kazni za neko drugo kazneno djelo – piše u žalbi Glavice na ovu odluku prvostupanjskog suda.

Osim što je nepravomoćno izgubio spor, Glavica po toj presudi mora platiti i troškove odvjetnika dvojice tuženih, a koliko će troškovi iznositi zasad još uvijek nije poznato.

FOTO: Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OKOLNOSTI DOGAĐAJA SE UTVRĐUJU

Učenik pao s prvog kata ludbreške osnovne škole, teško je ozlijeđen

Dovršeno je kriminalističko istraživanje

Pokušaj ubojstva kod Đurđevca: Ispalio metak u mladića (24) koji je sjedio u kombiju

NATJECANJE SE ODRŽALO U KUTINI

FOTO S njima nema šale, sestre Gabriela i Dorotea državne su prvakinje u boksu

Prijevara u tijeku

Hrvatska pošta ima važnu obavijest

Radi se o igru Loto 7

Koprivničanac pogodio “šesticu” i zaradio pozamašnu svotu

Ovaj se vjerojatno pripremao za post na Veliki petak

FOTO Upali mu u dom, i u škrinjama našli preko 100 kila ribe, slijedi optužnica

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati