Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Poznati podravski poduzetnik: Otvarao novu firmu pa lagao da nema dugovanja

Poznati ludbreški ugostitelj, poduzetnik i negdašnji kandidat za gradonačelnika Danijel Vegh, na Općinskom sudu u Varaždinu proglašen je krivim zbog kaznenog djela davanja lažnog iskaza zbog kojeg je osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od godine dana.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Kako navodi presuda Općinskog suda u Varaždinu kojom je Vegh proglašen krivim, on je 6. lipnja 2018. godine tijekom postupka osnivanja tvrtke u sudskom registru Trgovačkog suda u Varaždinu kod javnog bilježnika dao neistinitu izjavu kako nema nepodmirenih dugovanja poreza i doprinosa za mirovinsko osiguranje. No, tvrdi se u presudi, Vegh je znao kako je na dan potpisivanja takve izjave, znao da ima 32.000 kuna duga za porez na nekretnine i još 39.000 kuna dugova za doprinose za mirovinsko osiguranje za njegov raniji obrt. Premda je prije potpisivanja izjave bio upozoren da svojim potpisom potvrđuje da su podaci koje je naveo točni, Vegh je potpisao izjavu iako je bio i upozoren da davanjem netočnih ili nepotpunih podataka čini kazneno djelo. Nakon toga je na temelju takvog lažnog iskaza podnio prijavu i dobio upis tvrtke u sudski registar na Trgovačkom sudu u Varaždinu.

Danijel Vegh

U svojoj obrani Vegh je rekao kako je znao za dug iz ranijeg razdoblja za njegov obrt i dodao kako preko tog obrta nikad nije radio, niti izdao račun, jedino što je dobio, bile su uplatnice.

– Negdje u 2016. godini došli su kod mene iz Porezne uprave vezano uz taj dug da bi mi nešto zaplijenili. Rekli su mi da se radi o starom dugu i da će mi napraviti zapisnik o zastari dugovanja. Kako sam se u više navrata selio, ne sjećam se jesam li taj dobio zapisnik – branio se Vegh na sudu. Dodao je kako je bio kod javnog bilježnika kojemu je opisao situaciju i koji mu je rekao da on ne vidi nikakav dug i nikakav razlog da ne bi mogao osnovati tvrtku.

– Bilježnik mi je rekao da je apsolutna zastara za dug 10 godina nakon čega mi je dao neke papire za otvaranje trgovačkog društva koje sam potpisao. Mene je taj dug i dalje mučio pa sam nakon nekoliko dana otišao na Poreznu upravu potražiti osobu koja je bila kod mene 2016. godine i koja mi je rekla da ću dobiti obavijest o zastari dugovanja. Kada sam je našao, ta mi je osoba rekla da nije stigla riješiti slučaj, ali da će to riješiti kroz dva tjedna – rekao je osuđeni Vegh na sudu. Ta dva tjedna, dodao je, razvukla su se na tri ili četiri mjeseca kada je od Porezne uprave dobio obavijest da mu se otpisuje polovica dugovanja, dok mu polovicu nisu otpisali, već su se navodno upisali na njegovu nekretninu. Njemu to nije bilo jasno vezano za njegovu polovicu pa je otišao k svojem odvjetniku, a poslije je bio u Poreznoj i rekao da pristaje platiti dug iz 1999. godine u iznosu glavnice koja je bila 4000 kuna.

– Prije nego što sam išao bilježniku, nisam išao na Poreznu upravu zato što sam smatrao da je bilježnik upoznat sa zakonima – kazao je Vegh.

No, javni bilježnik kojeg je prozvao potvrdio je kako je okrivljeni Vegh kod njega potpisao spornu izjavu, no nije se sjećao ikakvog razgovora o dugu, no izričito je naglasio da on kao javni bilježnik nema mogućnosti provjeravati nečiji dug jer nema uvid u podatke Porezne uprave, već samo može obaviti uvid je li neka firma brisana ili nije. Iz Porezne uprave na sudu su rekli kako protiv okrivljenog Vegha u trenutku kada je potpisao spornu izjavu,  još nije bilo odlučeno o zastari tih potraživanja. Stoga je sud njegovu obranu, da mu je javni bilježnik rekao da ne vidi bilo kakav dug, ocijenio neistinitom, izrečenom s ciljem pokušaja otklanjanja kaznene odgovornosti. Danijel Vegh žalio se na presudu Općinskog suda u Varaždinu, no presudom Županijskog suda u Sisku, žalba mu je odbijena i potvrđena mu je prvostupanjska presuda.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

U TEŠKOJ PROMETNOJ NESREĆI OZLIJEĐENE DVIJE OSOBE

FOTO/VIDEO: Mladi vozač kombija izazvao težak frontalni sudar Audija i Škode

DINO, MARIO I GORdan OTKRILI SU NAM DETALJE

VIDEO Na zgradi HEP-a sutra će osvanuti impresivan grafit

DOJAVA O POŽARU U TRGOVAČKOM CENTRU

UPRAVO Panika u Eurospinu

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U KLOŠTRU PODRAVSKOM

FOTO/VIDEO: Mladi se vozač (19) Golfom zakucao u drvenu banderu. Prizor je šokantan

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati